Senator Cory Gardner fra Colorado kan ha sikret Trump flertallet i Senatet for en ny dommer allerede. Per dato er det bare to avhoppere. Foto: Reuters/Scanpix

Senator Cory Gardner fra Colorado sier han vil stemme for en ny dommer til høyesterett. Dermed kan Trump ha de nødvendige 51 stemmer, med visepresident Mike Pences dobbeltstemme.

Det var Demokratene under Harry Reid som innførte at det holdt med simpelt flertall for å godkjenne en dommer i Senatet.

To kvinnelige senatorer, Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska, sier de ikke vil stemme.

Gardner sier han vil støtte utnevnelsen av en dommer som ikke opptrer som lovgiver. Demokratene har utnevnt dommere som har drevet nytolkning av forfatningen. De er blitt juridiske aktivister. Det liker ikke Gardner.

Gardner sier han vil stemme for en person som «beskytter grunnloven, ikke er lovgivende og opprettholder loven».

– Skulle en kvalifisert kandidat som tilfredsstiller disse kravene bli foreslått, vil jeg stemme bekreftende, sier Gardner. (NTB)

Det at Gardner så tidlig går ut og gjør det sannsynlig at Trump får godkjent en ny dommer, gjør det mer risikabelt for Mitt Romney å stemme imot. Romney har markert seg som motstander av Trump. Han marsjerte i en BLM-demonstrasjon i sommer. Men han er mormoner, og hvis han er den som torpederer en konservativ dommer i høyesterett foran et avgjørende valg, kan han få et dårlig ettermæle.

Republikanerne har 53 mot 47 i Senatet. De tåler tre avhoppere, for visepresidentens dobbeltstemme vipper til deres fordel.

En fjerde senator, Chuck Grassley, sier han vil stemme for Trumps kandidat. Dermed synes Trump å ha flertallet i boks.

Ruth Bader Ginsburg ligger på lit de parade i høyesterett torsdag og fredag, og Trump kunngjør sitt valg lørdag.