Sakset/Fra hofta

Senator Mitt Romney er en av Republikanerne som pressen er mest opptatt av. Hvis Romney skulle bryte ut og gi Demokratene det puffet de gjerne vil ha, vil han trolig ha ødelagt sitt navn og rykte. Foto: Erin Scott/Reuters/ScanpixRepublikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, er rimelig sikker på at han har simpelt flertall til å avvise et forslag om flere vitner i riksrettssaken. Spørsmålet avgjøres fredag.

Hvis Demokratene ikke får flertall for flere vitner, er neste punkt å stemme over de to punktene i riksrettssaken. De vil med stor sikkerhet bli avvist, da det kreves totredels flertall. Dermed er riksrettssaken over.

Rådslaging

McConnell holdt rådslagning med den Republikanske gruppen tirsdag. To senatorer kan komme til å stemme for nye vitner: Mitt Romney og Susan Collins.

Only two Republicans, Sens. Mitt Romney (Utah) and Susan Collins(Maine), say they will vote to consider motions to subpoena additional witnesses and documents. McConnell has prevented further defections.

Bolton

Usikkerheten gjelder boken til tidligere sikkerhetsrådgiver John R. Bolton, som ifølge lekkasjer til New York Times har nye opplysninger om Trump og Ukraina. Hvis tre Republikanere skulle bryte ut, vil det være høyesterettsjustitiarius John Roberts stemme som avgjør. Men Roberts vil være forsiktig med å sette i gang et tog som helt åpenbart tar sikte på å ødelegge presidenten. I et valgår.

Ødeleggende

Demokratene vet at de ikke har en sjanse til å få de 67 sstemmene som skal til for å avsette presidenten. De satser i stedet på en utmattelseskrig. Det som på engelsk kalles «death by a thousand blows». Bill Clinton fikk så mye å gjøre med å forsvare seg mot riksrettssaken at han fikk problemer med å styre landet.

Demokratene utnytter reglene hensynsløst, at de samtidig ødelegger dem, synes ikke å affisere dem.

Avskilter Trumps velgere

Trump ser ikke ut ttil å ha noe slikt problem. Han la tirsdag frem fredsplanen for Midtøsten sammen med Bibi Netanyahu og Benny Gantz. Deretter holdt han et rally i New Jersey. 100.000 mennesker hadde forsøkt å få billetter og de første hadde campet utenfor allerede søndag.

Demokratene frykter Trumps magiske evner. Derfor har de et nytt trekk i ermet: Hvis de skulle lykkes med å avesette han, vil de fremme et forslag om at han skal fratas retten til å stille som kandidat. Det vil være å gripe enda klarere inn i den demokratiske prosessen.

Det vil være det samme som å overprøve/overstyre de 63 millioner velgerne som stemte på Trump i 2016 og nekte dem deres demokratiske rett. Det kalles disenfranchisement, på engelsk. Samtidig gir Demokratene stemmerett til millioner av illegale i de delstatene de kontrollerer.

Anti-demokratisk

Det er et så radikalt grep at det tar USA inn i ukjent farvann: Demokratene slår inn på en anti-demokratisk vei. Så polarisert som USA er blitt, er det et farlig spill.

Men det synes som om Demokratene har satt i gang noe de hverken kan eller vil stoppe.

Demokratenes leder i Senatet, Dianne Feinstein, sa i et intervju med Los Angeles Times tirsdag at hun trodde riksrettssaken ville bli avvist. Det gikk et par timer så sendte hun ut et dementi på twitter: Hun var blitt misforstått. Selv ikke en senior-Demokrat får lov å så tvil om «linjen» Chuck Schumer og Nancy Pelosi følger.

Den lyder: Hvis ikke vi får makten, brenner vi ned huset.

 

 

 

Støtt Document

Norsk offentlighet trenger mer enn noensinne en alternativ mediekanal. Hvis du som leser vil ha tilgang til nyheter og analyser som forteller en annen historie, som ikke gjør deg schizofren, med sin blanding av historier uten intellektuell forståelse og sammenheng, skal du støtte Document.

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Det er mange måter du kan bidra på:

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Document.no Vipps org.nummer er 13629

 

Støtt oss fast med Paypal: