Senats-leder Mitch McConnell viser seg å ha stålkontroll på Republikanerne. Forholdet mellom ham og Trump har ikke vært spesielt nært. Men nå spiller de på lag. Demokratene spenner buen for høyt. De utfordrer ikke bare presidenten, men også Republikanerne. Derfor slutter Republikanerne rekkene og det blir ikke noe rom for folk som Mitt Romney til å markere seg. Foto:Tom Brenner/Reuters/Scanpix

Avstemningen i Senatet langs partilinjer forteller sitt tydelige språk: Demokratene har ikke klart å slå en bresje i den Republikanske muren: Hver avstemning har vært 53 mot 47. Det betyr trolig at løpet er kjørt for Demokratene.

Det er fire Republikanske senatorer som man lurte på kom til å bryte ut og stemme for flere vitneforklaringer.

Det gjelder først og fremst Mitt Romney fra Utah, som ved flere anledninger har vist at han har et horn i siden til Trump, i tillegg: Lisa Murkowski (Alaska), Cory Gardner (Colorado) og Susan Collins (Maine). Men når selv disse stemmer med det Republikanske flertallet, har ikke Demokratene noe handlingsrom.

Demokratene kunne valgt å presentere ett samlet forslag, i stedet valgte de å splitte dem opp i enkeltforslag: Det vil gi en langdryg prosess. En seigpining. Det har Republikanerne avslått.

Det første forslaget gjaldt utlevering av dokumenter. Det falt 53 mot 47. Trump utleverte 1,4 million dokumenter til spesialetterforsker Bob Mueller. Ukraina-saken er en da capo på Russlands-etterforskningen. Demokratene klarte ikke påvise noe samarbeid med Putin.

Riksrettssaken er et forsøk på å bevise at Trump gjorde noe forkjært da han snakket med den ukrainske presidenten Zelinskij. Trump nevnte at Ukraina har vært involvert i forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016, hvilket det venstreorienterte nettstedet Politico tok opp så tidlig som i januar 2017. En Demokratisk påvirker, Chalupa, var go-between mellom Ukraina og Demokratene. Det var dette gravearbeidet so førte til at Trumps valgkampleder Paul Manafort måtte trekke seg.

Demokratene har den siste tiden gjort et stort nummer av at en ukrainer ved  navn Lev Parnas sitter på masse informasjon om hvordan Trumps advokat Rudy Giuliani har drevet påvirkning for presidenten i Ukraina. Giuliani var gjest hos Laura Ingraham natt til tirsdag og sa Parnas spiller samme overløperrolle som Trumps advokat Michael Cohen: Parnas er tatt i løgn flere ganger. han påstår at Republikaneren Devin Nunes møtte den tidligere ukrainske riksadvokaten Viktor Chukin i Wien. Men Nunes var på det oppgitt tidspunkt beviselig et helt annet sted og Chukin har ikke vært i Wien på mange år.

Speaker of the House, Nancy Pelosi, tok en stor gamble da hun startet en riksrettsprosess på Ukraina. Demokratene og ikke minst Joe Biden har mange svin på skogen.

Tirsdag slapp Peter Schweizer sin ny bok Profiles in Corruption: Abuse of Power by America’s Progressive Elite og den skjøt umiddelbart til topps på Amazons rankingliste. Boken avslører at Biden-familien har beriket seg på Joes posisjon som visepresident, det er ikke bare sønnen Hunter.

Schweizer baserer sitt arbeid kun på dokumenter: bankutskrifter, kontrakter, osv, ugjendrivelige bevis. Amerikanerne har hørt så mange påstander i så lang tid at de gjerne vil ha noe håndfast.

Dette er Demokratenes Akilleshæl: De har ropt ulv-ulv i fire år, men ulven kom aldri. Nå viser dokumentene at all skrikingen har vært for å dekke over alle Demokratenes svin på skogen.