Sakset/Fra hofta

Solen stiger over Capitol og Senatsbyningen 22. januar. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix

Justisminstre i 21 delstater har skrevet en felles brev til Kongressen der de advarer mot at riksrettssaken setter en farlig preesends: Den respekterer ikke maktfordelingen som er kjernen i forfatningen.

«If not expressly repudiated by the Senate, the theories animating both Articles will set a precedent that is entirely contrary to the Framers’ design and ruinous to the most important governmental structure protections contained in our Constitution: the separation of powers,» they wrote.

Hvis Demokratene var misfornøyd med svarene de fikk fra presidenten skulle de gått til en domstol. Det er det forfatningen bestemmer. Presidenten har rett til å nekte innsyn i dokumenter, rett til å nekte sine medarbeidere vitne.

Obamas justisminister Eric Holder gjorde det samme i Fast and Furious-etterforskningen, som gjaldt levering av våpen som havnet hos mexicanske karteller. Holder ble dømt for forakt for Kongressen, men ingenting skjedde. Med Trump er det avsettelse.

Trivialiserer

Hvis Kongress-flertallet er uenig må de be domstolen avgjøre hvem som har rett. Demokratene lar ikke forfatningen gå sin gang. De reiser riksrett, det mest ekstraordinære våpen i forfatningen som er forutsett brukt i særskilte tilfelle.

Demokratene reiser så uspesifikke tiltalepunkt som «misbruk av makt» og «obstruksjon av Kongressen». Dette er generelle punkt som vil være anvendelig i alle perioder der presidenten tilhører et annet parti enn flertallet i Representantenes hus. Det Demokratene gjør er å misbruke et forfatningsverktøy i en politisk krig.

Stjeler valget

Ekstra alvorlig blir dette i et valgår. Det er et forsøk på å påvirke valget. Demokratene godtok aldri resultatet av valget i 2016 og startet Russland-etterforskningen. Riksretten er en fortsettelse, hvor målet nå er valget til høsten. Demokratene vil ødelegge presidenten, koste hva det koste vil.

The letter accuses House Democrats of impeaching Trump as a politically motivated response to the 2016 election and warned that it poses a threat to the 2020 election as well.

«Even an unsuccessful effort to impeach the President undermines the integrity of the 2020 presidential election because it weaponizes a process that should only be initiated in exceedingly rare circumstances and should never be used for partisan purposes,» the letter continued.

Tankelesning

Demokratene tilskriver Trump et motiv som ikke er bevist. Hvordan kan Demokratene lese Trumps tanker? Dette er også farlig juridisk terreng.

The attorneys general proceeded to pick apart the impeachment articles themselves. The abuse of power article, they claimed, «is based upon a constitutionally-flawed theory» that is «infinitely expansive and subjective» because it relies on the motivation the president had for «exercising concededly lawful constitutional authority» (emphasis in original) that Democrats deemed to be corrupt.

 

Riksrettssaken er et fosøk fra Kongressen på ikke bare å vingeklippe, men underlegge seg presidenten. Det er anti-amerikansk.

«If not expressly repudiated by the Senate, the theories animating both Articles will set a precedent that is entirely contrary to the Framers’ design and ruinous to the most important governmental structure protections contained in our Constitution: the separation of powers,» they wrote.

 

Det er også interessant å se på hvilke stater som står på Trumps side. Det er nesten bare fly-over-delstater. USA er blitt et polarisert land og Demokratene vil ha makten til evig tid.

The GOP letter was signed by the attorneys general of Alabama, Alaska, Arkansas, Florida, Georgia, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Ohio, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, and West Virginia.

State AGs urge Senate to reject impeachment in stinging letter: ‘A dangerous historical precedent’

Støtt Document

Norsk offentlighet trenger mer enn noensinne en alternativ mediekanal. Hvis du som leser vil ha tilgang til nyheter og analyser som forteller en annen historie, som ikke gjør deg schizofren, med sin blanding av historier uten intellektuell forståelse og sammenheng, skal du støtte Document.

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Det er mange måter du kan bidra på:

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Document.no Vipps org.nummer er 13629

 

Støtt oss fast med Paypal: