Nytt

Doug Jones fyller plassen til justisminister Jeff Sessions i Senatet. Foto: Marvin Gentry / Reuters / Scanpix

Demokratenes Doug Jones vant senator-valget i Alabama med 20.000 stemmer. Det er 25 år siden demokratene vant et senator-valg i Alabama.

Grunnen til nederlaget har trolig noe å gjøre med anklagene mot Roy Moore om seksuelle krenkelser av unge jenter for 38 år siden.

Demokratene er ekstatiske og tror dette er vendepunktet i kampen mot Trump.

Lytter man til Fox News får man et mer nyansert bilde: Moore var det man kaller en «deeply flawed candidate». Når alabamaianere stemmer demokratisk betyr det ikke nødvendigvis at demokratene har vinden i ryggen, men at republikanernes kandidat hadde så store mangler at marginene vippet den andre veien.

22.000 stemmer var såkalte «write-ins», dvs de skrev inn en annen kandidat, og dette var republikanere, bl.a den andre senatoren fra Alabama, Shelby, også republikaner, sa tidlig at han ikke kom til å stemme Moore.

De seksuelle anklagene kom på toppen av andre saker som har gjort Moore til en spesiell kandidat. Velgerne ønsket å sende et signal. De ønsker ikke at Alabama skal bli assosiert med sin fortid, dvs George Wallace.

Moore viste også kompetanse-svakhet: I sommer fikk han et spørsmål om de såkalte DREAMERS, de 800.000 mindreårige som kom med sine foreldre som illegale innvandrere. Moore visste ikke hva DREAMERs varm, til tross for at det er en av de store stridstemaene mellom republikanere og demokrater.

Hva vil resultatet av valget bli på riksplan? Republikanernes flertall skrumper til to stemmer, med visepresidentens dobbeltstemme. Dvs at en senator sitter med veto hvis ikke en demokrat skifter side.

Republikanerne er splittet. Steve Bannon ledet opprøret mot den første republikanske primærvalgkandidaten, Luther Strange. Trump støttet Strange den gangen. Etter en del nøling gikk Trump inn for Moore, det samme gjorde ledelsen for republikanerne.

Men det kan være de trekker et lettelsens sukk. Moore i Senatet ville gikk demokratene mye ammunisjon. En ting er at de seksuelle anklagene ville forfulgt ham. I Alabama er det ingen foreldelsesfrist for seksuelle overgrep mot mindreårige. Demokratene ville ventelig ha brukt Moore for alt det er verdt i valget høsten 2018.

Det er flest seksuelle skandaler på demokratenes side, for ikke å snakke om liberale medier og Hollywood. Hvordan dette påvirker amerikanernes politiske preferanser, gjenstår å se. Men så massive som avsløringene begynner å bli, vil det ikke overraske om det kommer en konservativ reaksjon.

Det samme gjelder politikken: Folk vil ha noen de kan stole på. Noen som viser vilje til å samarbeide.

Armageddon-praten til demokratene i Kongressen vil neppe vinne dem stemmer.

Den største trussel mot republikanerne er trolig spliden innad. Med Steve Bannon mot Mitch McConnel, flertallsleder i Senatet.

Et annet «show» som kan påvirke velgerne er opprullingen av sammensvergelsen mot kandidat og president Trump. Det kommer nye avsløringer hver dag. Fox News har fått overlevert alle de 10.000 meldingene som FBI-agentene Peter Strzok og hans elskerinne Lisa Page, utvekslet. De er akkurat så saftige som man fikk et forvarsel om.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» her.