Mange partier og velgere har protestert mot resultatene etter valgtabber over hele Norge: flere tror ikke på valgresultatet, noen hevder til og med at valget er stjålet og forlanger omvalg. Det går på demokratiet løs, sier eksperter, og valgfornektere kan utgjøre en fare for landets sikkerhet.

Kommunevalget i 2023 begynner å minne om en miniversjon av USAs presidentvalg i 2020, og flere eksperter i landet er bekymret for at den antidemokratiske Trumpismen har kommet til Norge.

Dette var noe VGs Hanne Skartveit advarte om allerede 9. Januar 2021, to dager etter 1/6 da hun skrev at USA herjes av to virus:

– Trumpismen er det farligste. Trump-viruset er kommet hit også. Og vi er slett ikke vaksinert.

Både politikere og velgere anklager flere kommuner for valgfeil, mens noen går så langt og hevder at valgloven er brutt og at det kan ha påvirket resultatet. Det er ikke funnet noen bevis for utstrakt valgfusk, men valgfornektere trenger hverken bevis eller fakta.

I Nordkjosbotn ble ikke stemmesedlene til lista Konservativt Balsfjord lagt fram og leder for partiet Thorleif Selseng, forteller Dagbladet at de ser på saken som «svært alvorlig». Han er bekymret for at det kan påvirke resultatet?

En velger bruker sterke ord og er opprørt:

– Jeg angrer som «f» på at jeg ikke spurte valgobservatørene om hvor stemmesedlene var. Jeg ser nå at jeg burde gjort det.

Slike historier gjentar seg over hele vårt langstrakte land. I Bergen har leder for Generasjonspartiet Gyda Oddekalv og hennes parti levert inn en formell klage da de mener valgloven kan være brutt.

Svært ødeleggende for det norske demokratiet

Vi har snakket med Hjalmar Mølje, professor og førsteamanuensis i statsvitenskap og USA-ekspert ved Norsk Institutt for Forskning på Tankegodset bak Høyreekstremisme.

Du er USA-ekspert med spesiell ekspertise på tankegodset bak Det republikanske partiet. Hva er dine tanker om denne skremmende trenden som ser ut til å ha kommet til Norge?

– Det er knapt mulig å overdrive hvor skadelig slike representanter som Oddekalv og Selseng er for folkestyret i Norge. Deres ubekreftede anklager om valget og det at de har fått et talerør i medier kan påvirke velgere som mannen i Nordkjosbotn.

–  I et fungerende demokrati stiller ikke velgere spørsmål om valgobservatører har gjort jobben sin.

– Å ha kandidater, representanter og velgere som ikke anerkjenner valg er tilnærmet definisjon på å være antidemokratisk, sier Mølje.

Tror du Trump-viruset er kommet hit?

– Jeg er stygt redd for det. Vi så en tendens til det under stortingsvalget 2021 da et lite antall valgfornektere klaget til Valgdirektoratet –16 for å være nøyaktig.

– Vi har mistanke om at de har blitt påvirket av høyreekstreme blogger på nett som kaller seg nyhetskilder. Heldigvis er det ikke mange av dem i Norge.

– Flere hadde til og med frekkhetens nådegave til å kreve omvalg, blant annet Helsepartiet, fordi de ikke slapp til i NRK.

– I et litt morsomt tilfelle klaget en velger fordi hun som hjalp ham i valglokalet vasket og pusset hesteutstyr samtidig som vedkommende skulle følge med valget. Da han ble forhørt av PST kom det frem at han støtter konspirasjonsteorien QAnon Norway, og tror at Norge styres av en gruppe mektige pedofile.

– PST fikk ikke tatt ham på valgfornektelse og QAnon, men han hadde skrevet på Facebook at det er bare to kjønn og fikk tre års fengsel under hatloven.

Heldigvis var demokratiet i Norge fortsatt intakt i 2021 og alle 16 klager ble avvist av Valgdirektoratet, sier Mølje. Det kan ikke sies ofte nok:

– I et fungerende demokrati skal velgere og tapere stole på valget og innrømme nederlag.

Det sikreste kommunevalget i Norges historie

Tror du selv at valgtabbene kan ha påvirket resultatet?

– Nei, tvert imot. To dager etter kommunevalget bekreftet jo Valgdirektoratet at dette var det sikreste kommunevalget i Norges historie.

– Det var faktisk det samme som skjedde i USA i 2020. De hadde ikke rukket å telle alle stemmesedlene for valgmyndighetene konkluderte med at de hadde gjennomført det sikreste valget i amerikansk historie.

– Dette var sensasjonelt da det var viden kjent at USAs valgsystem har vært – unnskyld uttrykket – på tredjeverdens nivå.

– Heldigvis for amerikanske velgere så innførte flere demokratiske stater nye prosedyrer under pandemien, noe som var en av grunnene til de positive resultatene. I noen tilfeller ble kanskje lovgivende prosedyrer endret noe og grunnloven ignorert.

– Men vi var midt under en dødelig pandemi, og i desperate tider må man ta i bruk desperate midler.

Men det var utstrakte problemer før presidentvalget i 2020, spesielt med poststemmer

– Det stemmer. For eksempel ble ca. 500 000 post stemmesedler avvist i primærvalgene i august og Washington Post spådde at det kunne utgjøre forskjellen i vippestatene i presidentvalget.

– Heldigvis ble ikke dette noe problem og det var ingen rapporter om avviste stemmesedler etter at Biden vant, i hvert fall ikke i norske medier.

Flere kommuner kutter ned på valglokaler, som i Steigen, hvor de stengte tre av fire valglokaler. Mange må kjøre mil for å stemme. Synes du Norge burde satse på poststemmer som i USA. Er dette en form for velgerundertrykkelse som republikanerne driver med?

– Nei, det synes jeg ikke, med mindre postvesenet i Norge gjør en bedre jobb enn USAs. De mistet angivelig 15 millioner stemmer i 2020. Men det er jo en dråpe i havet når 170 millioner stemmer telles opp.

Men du sa jo at valget i 2020 var USA sikreste valg i historien

– Jeg sa angivelig – og USAs valgmyndigheter konkluderte jo med at de hadde gjennomført det sikreste valget i amerikansk historie. Vi må jo stole på det.

– Dessuten ble påstanden om at postvesenet hadde mistet 15 millioner stemmer faktasjekket og funnet feilaktig av alle landsomfattende medier i landet, bortsett fra Washington Examiner og noen andre hatblogger.

– Når det gjelder spørsmålet om velgerundertrykkelse tror jeg heller det er innskrenkninger fra staten. Vi driver ikke med rasisme i verdens minst rasistiske land, for det er jo det som ligger bak republikanernes forsøk på å endre valglover. De sier det er for at de skal ha sikrere valg, men det er meningsløst tåkeprat for å skjule sitt hat mot minoriteter.

– Det er mye utgifter i forbindelse med krigen i Ukraina og målet for politikerne er å øke bistand så vi kan forsetter å være verdens mest gavmilde land. Da må det selvfølgelig kuttes ned på andre områder. Men nordmenn burde ikke klage om de må kjøre eller gå flere mil for å stemme. De er jo ikke i krig.

Den store løgnen har kommet til Norge

Lege og Rødt-politiker Mads Fredrik Gilbert har sagt rett ut at juksevalg krever omvalg etter avsløringene om Sindre Finnes’ aksjekjøp og Høyres håndtering av saken. Oppfordrer han til planlagt oppvigleri?

– Det er bekymringsfullt når en politikere – og lege – får spalteplass i aviser land og strand rundt mens han kommer med grove beskyldninger og falske påstander om juksevalg.

– Vi kan jo bare sitere Joe Biden som før mellomvalget sa at valgfornektelse er veien mot kaos og at det oppildner til vold og skremming av velgere og valgarbeidere. – Det er veien mot kaos i USA. Det er uten sidestykke. Det er ulovlig. Det er uamerikansk, sa Biden.

– Gilberts ord kan ha samme virkning i Norge. Vi kan jo ikke nekte for at vårt land har blitt et splittet samfunn, spesielt etter pandemien og nedstengning. Vi så folk som trosset staten ved å ikke vaksinere seg og brenne munnbind som begge faktisk reddet liv – mange ble antistatlige.

– Det er ingen tvil om at Den store løgnen kan være veien mot kaos i Norge også. Valgfornektelse er ulovlig, og det er unorsk.

Gilbert mener at valget ble påvirket av Høyres dekkoperasjon for valget om Sindre Finnes’ aksjekjøp. Dette kan minne om republikanernes anklager om en systematisk dekkoperasjon fra mektige aktører for å skjule Bidens korrupsjon og kontroverser. Faktisk viser undersøkelser at 17 % av velgerne ikke ville ha stemt på Biden.

– Republikanernes anklager om en dekkoperasjon var grunnløse, og det finnes ikke bevis. Dessuten er ikke Hunter som har overlevd livets harde skole i hans administrasjon. Biden har vært i Kongressen i over 50 år – hvorfor skulle han plutselig bli korrupt? Trump er nå tiltalt i fire forskjellige rettssaker.

– Er ikke det nok bevis

for at amerikanerne valgte den rette mannen.

– Jeg står fortsatt ved min uttalelse til Nettavisen tidligere i år at Biden har vært en bemerkelsesverdig effektiv president. Han har fått vedtatt flere store og betydningsfulle reformer og stiller både Obama og Bill Clinton i skyggen.


Ingunn Solheim er like farlig som Kari Lake

Hva mener du om anker i Dagsrevyen Ingunn Solheims kommentar at seerne snart vil få vite om “valget ble stjålet”?

– Jeg hadde ikke vært så bekymret om hun hadde holdt sin stilling i Dagsrevyen, men varsellamper burde lyse da hun skal jobbe som advokatfullmektig hos regjeringsadvokaten

– Vi husker hvor bekymret vi var over notoriske valgfornekter Kari Lake som kunne ha vunnet guvernørvalget i Arizona. Aftenposten skrev at hvis damen som er en av Trumps nærmeste støttespillere vinner mellomvalget, ga det dystre frempek for presidentvalget i 2024.

– Heldigvis vant hun ikke, men vi burde være vettskremte med tanke på Solheim i en så viktig stilling hos regjeringsadvokaten. Hun stiller opp på Dagsrevyen og forteller millioner av seere at valget kan være stjålet. Da er hun faktisk like farlig som Kari Lake og en stor trussel mot vårt demokrati.

– Ærlig talt gikk det kaldt nedover ryggen min da jeg hørte henne på NRK i kveld.

I fjor uttalte flere forskere i Norge at de frykter USA kan miste demokratiet. Tror du dette kan skje i Norge?

– Altså vi har jo ikke hatt en storming mot Stortinget, Norges helligste sted. Men hvis mektige mennesker som Solheim, Gilbert og andre fortsetter med påstander om et stjålet valg kan det ha samme effekt som Trump som gjentar den store løgnen, men har aldri lagt fram bevis for sin påstand. Likevel tror republikanerne på ham.

– Dette kan skje i Norge og det gir dystre frempek for valget i 2025.

Hvordan kan vi forhindre dette?

– Jeg sa tidligere at i desperate tider må man ta i bruk desperate midler. Regjeringen innførte hatloven og den virker, særlig for etniske nordmenn som vi vet er de største rasistene.

– Jeg tror den eneste løsningen er å innføre en lov om at valgfornektelse er kriminelt og det burde gis strenge straffer.

– I USA fortsetter valgfornektere å gå løs på demokratiet, mange frykter borgerkrig. Vi kan ikke risikere dette i verdens mest demokratiske land.

Satire, men egentlig ikke. Uttalelser og historier basert på artikler og kommentarer fra USA-eksperter i norske medier.

«Trumpister» på frammarsj i USA – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Demokratiet vant mellomvalget – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Demokratiet kan bryte sammen i USA. Norge må være forberedt. (aftenposten.no)

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.