Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), her avbildet med den nye PST-sjefen Beate Gangås. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Regjeringen har bedt Politidirektoratet utrede store kutt for politiet i byene, melder VG. – Vi har ikke konkludert, sier regjeringen. Men mange ser på slike kutt som uansvarlige og uaktuelle.

Ifølge VG er ett av punktene Politidirektoratet skal utrede, et kutt på 20 prosent av ansatte i politiet i de store byene, pluss at det vurderes  full ansettelsesstopp. Samtidig vil regjeringen styrke politiet i distriktene.

NTB melder om saken, onsdag kveld. (Den er senere oppdatert med en tilbakekalling fra justisministeren, se lengst ned).

– Slik dialog pågår gjennom hele året og er en helt normal prosess før eventuelle beslutninger tas. Som en del av dette er det blant annet stilt spørsmål for å kartlegge budsjettmessig handlingsrom og konsekvenser av forskjellige prioriteringer for neste år, sier statssekretær Erik Idsøe (Sp) i Justisdepartementet til VG.

Han avviser at utredningen om å styrke politiet i distriktene og kutte i byene har sammenheng.

Nettopp det å gjenoppbygge det lokale politiet rundt om i landet, har lenge vært en fanesak for Sp. I dag er partiet i regjering, og mye tyder på at dette er sak de nå ønsker å gjennomføre, med sin egen justisminister Emilie Enger Mehl i spissen.

– Det ene handler om å redusere byråkratiet i politiet, det andre handler om lokale tjenestesteder. Dette er to ulike politiske prosjekt, som ikke nødvendigvis påvirkes av hverandre, sier Idsøe.

Han understreker også at det ikke er tatt en politisk beslutning om saken. Utspillet vil av mange tolkes som uttrykk for en ambisjon fra Senterpartiet mer enn som en prosess man raskt vil igangsette.

Et Sp nær sperregrensen i meningsmålingene trenger sårt å gå ut og markere saker for å vinne tilbake velgere i distriktene.

Utspillet møtes uansett med sterk motstand fra regjeringspartner Ap, og muligheten for å få det til i praksis kan derfor synes liten i øyeblikket:

Aps justispolitiske talsperson, Maria Aasen-Svensrud, skyter ned mulige planer om å kutte politiansatte i de store byene, skriver VG.

– For Ap vil et slikt grep som her skisseres være uaktuelt. Den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i krever at innsatsen vår på beredskap og politi styrkes. Ap er opptatt av å styrke politiets innsats mot vold i nære relasjoner, overgrep mot barn, organisert og digital kriminalitet. Da kommer vi ikke unna å satse på spisse fagmiljøer, som ligger i hovedsetene, sier Aasen-Svensrud til VG.

Hun fortsetter:

– En svekking av hovedsetene vil være i direkte motstrid med dette. Det vil også stå i motsetning til politireformen som Regjeringen er enige om å styre på.

Også Forbundsleder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund gikk kraftig ut:

– Dette blir å snu alt vi har jobbet med. Det er helt uansvarlig. Skal man nå begynne å flytte på ressursene som har satt seg og begynt å fungere godt? Jeg synes det er skikkelig kritikkverdig, sier hun til VG.

Mange vil mene at et forslag om å bygge ned politiet i de store byene er nokså dårlig timet, når man daglig leser om grove voldshendelser nettopp her. For de fleste vil et krav om styrking av politiets kapasitet i byene være et mer naturlig tiltak i en slik situasjon.

Oppdatert kl. 20.20:

Bare et par timer etter at utspillet ble lansert, trekker justisminister Mehl hele initiativet.

– Vi legger bort initiativet om å kartlegge kutt i politiets hovedseter. Vi ønsker ikke å gå videre med det fordi vi har sett at det har skapt stor uro, sier Mehl til VG.

Document har en rekke ganger omtalt den grove kriminaliteten i byene i senere tid.

Les også: 

Person skutt og alvorlig skadet på Tøyen i Oslo

Viktige bøker! Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.