Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl på besøk på Stovner politistasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norges Politilederlag mener kriminalitetssituasjonen i landet nå tilsier at det vurderes om norsk politi skal være permanent bevæpnet. Justisministeren sier at regjeringen kanskje vil sette ned et utvalg.

NTB-Anders R. Christensen melder om saken, og det berettes at det hele har sitt utspring i det politiet rundt om i landet nå opplever som «et nytt kriminalitetsbilde»:

– Med det nye kriminalitetsbildet og politiets trusselvurderinger er tiden moden for en ny vurdering av om norsk politi skal gå over til å være et fast bevæpnet politi, sier Frank Gran, leder av Norges Politilederlag i Parat (NPL) i en epost til NTB.

Gran sier at han og hans medlemmer har vært skeptiske til fast bevæpning og har gitt sin støtte til anbefalingene fra Bevæpningsutvalget – men at han nå opplever et stemningsskifte blant norske politiledere.

– For vår del er det viktig med en grundig og kunnskapsbasert prosess, hvor både ansatte i politiet og sivilsamfunnet deltar med kunnskap, erfaringer og innspill – før det tas en ny politisk beslutning.

Det er åpenbart at både kriminalitetsbildet og trusselvurderingene er endret siden 2017, da må også kunnskapsgrunnlaget oppdateres og nye permanente tiltak vurderes, sier Gran.

Vil ha ny debatt

Flere har den siste uken tatt til orde for en ny debatt om bevæpning av politiet etter at en mann i forrige uke ble skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo.

Den første politipatruljen på Bislett hadde pistolene nedlåst i bilen ettersom de ikke hadde fått oppdraget gjennom politiets samband. De måtte derfor bruke tid på å låse ut våpnene etter at de hadde truffet på mannen. Derfor var det med nød og neppe at politiet rakk å stanse mannen før han fikk gjennom ført sitt potensielt dødelige knivangrep på en annen politibetjent.

Onsdag i forrige uke sa Johan Fredriksen, leder for felles operativ tjeneste i Oslopolitiet, til TV 2 at han ikke ser bort fra at liv kunne blitt spart med permanent bevæpning.

I en undersøkelse fra samme kanal i forrige uke svarte samtidig 57 prosent at de mener at politiet bør få bære våpen, mens 41 prosent svarer at de mener våpen bør være tilgjengelig i bil, som i dag,

Regjeringen «vurderer bevæpningsutvalg»

Mange vil mene det er en påfallende stor dose byråkratisk sendrektighet og lite handlekraft som vises når justisminister Emilie Enger Mehl i en tale til Politiets Fellesforbunds landsmøte tirsdag sa at regjeringen «vurderer å sette ned et bevæpningsutvalg».

Hun ville altså ikke ta en beslutning i saken om bevæpning.

Hun ville heller ikke sette ned et utvalg for å se på det.

Hun ville «vurdere å sette ned et utvalg» for å se på det.

-En vurdering av maktmiddelet må se alle disse tingene i sammenheng. Det kan ikke baseres på enkelthendelser, men på et godt kunnskapsgrunnlag. Det ser jeg på. En del av den vurderingen er om vi skal sette ned et utvalg som kan se nærmere på ulike forhold knyttet til bevæpning, sa Mehl, ifølge Politiforum.

Les også:

Tanker ved utnevnelsen av en 28-årig justisminister

Vi setter pris på ditt bidrag, stort eller lite:  

Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:
Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.