Justisminister Emilie Enger Mehl tok styring og stanset Politidirektoratets (POD) visjon om nye visjoner. Tirsdag gikk POD høyt ut med planer om å lage en overordnet visjon for politiet. Torsdag kveld kom retretten i en SMS fra justisministeren til Aftenposten.

Tirsdag ble PODs visjoner lansert, om ikke med brask og bram, så i det minste til allmenheten via NTB:

Politiet må samle seg om en overordnet visjon for arbeidet sitt, mener Politidirektoratet som opplyser at visjonen skal være klar allerede til høsten.

– Visjonen skal være noe som binder oss sammen, motiverer oss for å løse samfunnsoppdraget og bidrar til følelsen av å være del av noe som er større enn oss selv, sier seksjonsleder Jørn Presterudstuen til Politiforum.

Presterudstuen som til daglig er politiinspektør og leder PSTs avdelingskontor i Innlandet politidistrikt, skal lede arbeidet med et forslag til en ny visjon for politiet som etter planen skal være klar innen 1. oktober.

– Visjonen skal synliggjøre hva slags politi vi skal være, ikke minst for publikum og andre samfunnsaktører, sier han. (NTB)

Mye tyder på at POD her hadde gjort opp regning uten å ta høyde for at det ene partiet i regjeringen, så sent som i september 2020 ønsket å legge ned hele direktoratet.

Senterpartiet vil legge ned Politidirektoratet

Siden nettopp Senterpartiet har den sittende justisministeren, gikk nok telefonene en smule varme etter PODs visjonære vyer om en Ny Visjon. Dette fikk Aftenposten nyss om:

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) skriver i en SMS til Aftenposten at departementet har hatt dialog med POD de siste dagene.

– Politidirektoratet besluttet i dag å stanse visjonsprosjektet. Det synes jeg er klokt. Politiet har allerede et klart og tydelig formål i politilovens paragraf én. (Aftenposten)

Klar tale fra ministeren

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har ennå ikke fylt 30 år, og flere har stilt spørsmål ved om hun har erfaring og tyngde nok til å lede et så viktig departement. Gårsdagens SMS til Aftenposten tyder på at realityserievinner Enger Mehl har tatt skrittet opp fra rekrutttilværelsen og over i befalets rekker.

– Generelt må vi bruke mindre penger på konsulenter og svulstige profileringsprosjekter. Nå er det viktig at politiet gjør et arbeid med organisasjonsutvikling, kultur og ledelse for å rydde opp i det som måtte være av ukultur og fryktkultur i politiet, og fortsette arbeidet som allerede er satt i gang med å få trygge rutiner for varsling, skriver justisministeren til Aftenposten.

Politiforum tok en telefon til omdømmeekspert Trond Blindheim om snuoperasjonen.

Overfor Politiforum pekte omdømmeekspert Trond Blindheim på at visjoner stort sett kun er til internt bruk «siden det er en dagdrøm eller tanke om hvordan organisasjonen skal være».

– Men jeg tror ikke de ansatte blir like heftig og begeistret som ledelsen av å lese den, og uansett glemmes den fort når talene er ferdig og hverdagen kommer. De ansatte vet jo utmerket godt hva som er formålet med jobben de er satt til å gjøre, sa han. (Politiforum)

Politiet vraker ny «visjon»: – Må bruke mindre på svulstige profileringsprosjekter (Aftenposten – betalingsmur)

Politidirektoratet snur: Skal likevel ikke lage noen visjon for etaten (Politiforum)

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.