Fire medlemmer av 25. juni-utvalget mener spørsmål om politidirektørens instruksjon om å stanse solidaritetsmarkeringen etter masseskytingen står ubesvart.
Leder av 25. juni-utvalget, Pia Therese Jansen, og medlemmene Christoffer Conrad Eriksen, Jacob Ravndal og Christina Rolfheim-Bye etterspør tirsdag flere svar i en kronikk i Aftenposten.
Ettersom de opplever at justisminister Emilie Enger Mehl ikke svarte på disse spørsmålene da hun forrige onsdag måtte redegjøre for rapporten i Stortinget, spør ekspertene nå om ikke kontroll- og konstitusjonskomiteen bør etterlyse en avklaring.
Spørsmålene er knyttet til beslutningen som politidirektør Benedicte Bjørnland tok 27. juni i fjor, to dager etter at Matapour begikk drapene og skadeskytingene utenfor Per på hjørnet og London Pub.
Under et møte mellom regjeringsledelsen og politiet avgjorde Bjørnland at den varslede solidaritetsmarkeringen på Rådhusplassen i Oslo likevel ikke kunne gjennomføres.
Med sin beslutning overprøvde Bjørnland ledelsen i Oslo politidistrikt, den gang ledet av politimester Beate Gangås, nå sjef i PST. Hun hadde på samme informasjonsgrunnlag som Bjørnland kommet til at det var trygt nok å gjennomføre en slik markering.
Heller ikke da justisminister Emilie Enger Mehl redegjorde i Stortinget kom hun inn på det faktum at politidirektøren, uten å ha satt seg tilstrekkelig inn i de lokale forholdene, hadde gitt en instruks om å stanse en lovlig ytring.
Utvalgsmedlemmene refererer også til at Mehl under redegjørelsen i Stortinget gjentok at både hun selv og statsministeren stilte seg bak Bjørnlands beslutning.
– Er det dette statsministeren og justis- og beredskapsministeren stilte seg bak – og fortsatt stiller seg bak?, spør forfatterne av kronikken.
– Mener de at politidirektøren under neste krise også skal kunne overta og overprøve politidistriktenes operative arbeid, uten å måtte sette seg inn i politidistriktenes situasjonsforståelse og operative vurderinger?, spør de fire videre.
(©NTB)