Kriminaliteten blant barn og unge eksploderer i Oslo. I alderen 10-17 år er økningen på hele 50 prosent i første halvår. Regjeringen vil kaste penger etter problemene, men 19 millioner til forebygging monner lite når antall politistillinger kuttes. Oslo beveger seg mot svenske tilstander.

Anmeldelser i Oslo der den mistenkte var mellom 10 og 17 år gammel har steget med 50 prosent fra samme periode i fjor, viser tall fra årets første halvår.

14 av 16 bydeler har hatt en økning i slike anmeldelser, viser tall Aftenposten har fått fra Oslo politidistrikt. Tallene steg mest i bydelene Sentrum og Østensjø.

Sentrum er også bydelen som hadde flest slike saker, med hele 454. Det er mer enn dobbelt så mange som bydel Gamle Oslo som er neste på lista.

Bydel St. Hanshaugen hadde en nedgang på 25 prosent, mens bydel Bjerke verken hadde økning eller nedgang.

I statsbudsjettet for 2024 foreslo regjeringen å bevilge 19 millioner kroner til forebygging av ungdomskriminalitet, samt 15 millioner kroner for å styrke arbeidet mot gjengkriminalitet i hovedstaden.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har også foreslått strengere og raskere reaksjoner for unge lovbrytere.

– Barn og unge som begår kriminelle handlinger, skal nå møtes med en rask og treffsikker reaksjon, sa hun i en pressemelding i september. (NTB)

Bare 41 prosent av nyuteksaminerte politistudenter får jobb. Antall stillinger kuttes. Da hjelper det ikke med klattbevilgninger.

Kun 41,4 prosent av årets studentkull på Politihøgskolen hadde jobb i politiet per 31. august i år, viser tall fra Politidirektoratet.

Det tilsvarer 134 personer, hvorav bare 4 personer hadde fast jobb. Ifølge Politiforumer det rekordhøy arbeidsledighet.

Tilsvarende hadde 85 prosent av 2022-kullet og 87,2 prosent av 2021-kullet jobb i politiet på samme tid i fjor og forfjor.

Årsaken til det markante fallet er at det siden andre kvartal i år, har blitt lyst ut få stillinger. Tall Politiforum har hentet inn, viser at det i løpet av de første åtte månedene i år ble utlyst totalt 208 politibetjentstillinger. 131 av dem ble utlyst i første kvartal.

Stillingene er de eneste ferske politifolk er kvalifisert til å søke på.

Tallene fra POD viser at total 462 politifolk fra de fire siste studentkullene på PHS ikke var i jobb i politiet per 31. august. (NTB)

Samtidig må politiet rundt om i landet avgi politifolk til Oslo fordi Politidirektoratet frykter konsekvensene av krigen i Midtøsten.

Sunnmørsposten: Politiet i Møre og Romsdal bedt om å avgi ansatte til OsloID:

Krigen i Midtøsten gjør at politiet legger planer om å flytte mannskap fra andre politidistrikt til Oslo på grunn av frykt for demonstrasjoner.

Fungerende beredskapsdirektør Jørn Schjelderup i Politidirektoratet bekrefter planene om å styrke Oslo-politiet overfor Sunnmørsposten.

Politiet følger utviklingen i Midtøsten tett og vurderer fortløpende hvordan situasjonen kan påvirke oss her hjemme. En del av dette handler om å være forberedt på at situasjonen kan utvikle seg i en retning som får konsekvenser for politiets oppgaver og prioriteringer, sier Schjelderup.

Sunnmørsposten skriver at de er kjent med at politiet i Møre og Romsdal er bedt om å legge planer for å avgi innsatspersonell til Oslo-politiet.

Politidirektoratet har bedt politidistriktene forberede seg på å kunne avgi personell dersom det oppstår behov for bistand. I første omgang gjelder dette bistand til hovedstaden, men tilsvarende planverk kan på et senere tidspunkt bli aktuelt å ta i bruk andre steder i landet, sier Schjelderup.

Schjelderup vil ikke si noe om hvor mange stillinger det er snakk om å forsterke Oslo-politiet med. Heller ikke hvor lenge det er snakk om. (NTB)

At denne nyheten kom ut  27. oktober var nok en glipp. POD liker ikke at det kommer ut at de frykter å miste kontrollen. I klartekst kan det bare bety at demonstrasjoner kommer ut av kontroll og det vil si propalestinske, eller at det skjer terror på norsk jord.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.