Bekymret over voldsutviklingen særlig i Oslo, kommenterer justisministeren hva som bør gjøres. Det er en oppramsing av gode tiltak og forsikring om god vilje. Uforpliktende og virkningsløst. Hvis man holder seg til generelle nivåer er det for å si at man vil ha ryggen fri.

Emilie Enger Mehl åpner med en bagatellisering:

– Vi ser at det i perioder kan være større uro i enkelte miljøer I Oslo. Samtidig ser Oslo-politiet at det er færre tunge, unge kriminelle. Antallet under 18 år som er registrert med fire straffbare forhold eller flere i løpet av et kalenderår, er redusert med 20 prosent og nesten halvert siden 2019. Antall knivran går også ned, understreker justisministeren.

«I perioder» «kan være» «i enkelte miljøer». Det oppveis av «færre tunge, unge kriminelle». Da er det ikke så ille. Document følger og dokumenterer knivvolden. Er det sannsynlig at den har gått ned? Basert på nyhetsbildet? Eller er det politiet som har lært seg kreative bokføringsmetoder?

Ta en kikk på bildet av politikvinnen som forsøker å vaske vekk blodet fra en benk på Furuset i Oslo. Det var 5. september. Ti dager siden: «Skadeomfanget beskrives som alvorlig.»  Virkeligheten overdøver Mehls flink-pike-ord.

Lokalsamfunn som ønsker lokalt politi skal få det. Er det noen som ikke ønsker et slikt nærvær?

Regjeringen har også lovet å opprette nye polititjenestesteder der det er lokalt ønske om det.

– Bydelene i Oslo er med i denne vurderingen på lik linje med resten av landet. Regjeringen vil legge fram en plan for å styrke politiets lokale nærvær, og jeg vil komme tilbake til dette senere i høst. Regjeringen skal lytte til lokalsamfunn, også i Oslo, som ønsker mer tilstedeværende politi, sier Mehl.

Noen barn er inne i en kriminell løpebane. Mehl sier de har levekårsutfordringer. Trangboddhet, dårlig råd osv. Ordet kultur nevnes ikke. Mehl er et produkt av en akademisk generasjon som ser det hun vil se.

Hun viser til at noen av dem som deltar i de kriminelle gjengene, er barn.

– Ofte lever disse barna i familier med store levekårsutfordringer. Derfor er regjeringens arbeid mot sosial ulikhet, dårlige levekår, barnefattigdom og utenforskap viktige innsatsområder for å forebygge denne kriminaliteten, sier hun. (NTB)

Med slike holdninger er det offentlige helt uforberedt på kriminalitetsutviklingen. Begynn med eksplosjon av vold i barneskolen. Der har du et varsel om hva som kommer. Når de er blitt unge med asosialt mønster er det nesten umulig å stoppe når antallet blir stort. Da gjenstår bare innesperring. Litt større fasthet i klypa hadde trolig kunnet redde noen.

Men da må man tørre se problemene i øynene. Det vil ikke Mehl.

Hun er svensk i hodet.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.