– Sånn skal vi ikke ha det, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om kniv-volden i Oslo. Han krever fire tiltak fra justisministeren, deriblant hardere straff.

De siste ukene har flere alvorlige knivepisoder i Oslo fått mye oppmerksomhet. Episodene har også gjort inntrykk på byrådsleder Raymond Johansen som nå krever strakstiltak fra regjeringen.

– Vi ser at noen få ungdommer skremmer vettet av folk i nærmiljøet og sånn skal vi ikke ha det. Det hører ingensteds hjemme at 13-14-åringer tar med kniv når de går ut døren. Det gjør de ikke fordi de er i speideren og skal grille pølser og spikke i skauen, men fordi det er en kniv de er villig til å true andre med, han til NTB.

Vil se strakstiltak

Johansen foreslår fire tiltak for å bøte på den negative utviklingen og mener justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) bør gå i gang umiddelbart.

1. Forby macheter. Innfør forbud mot å innføre og kjøpe dem.

2. Øke straffen for organisert kriminalitet.

3. Gå etter pengene i de kriminelle miljøene, ved å utvide straffelovens mulighet for inndraging av økonomisk utbytte.

4. Øke antallet ungdomsplasser i kriminalomsorgen.

– Gjengene må knuses

Politiet har uttalt at knivepisodene ofte ikke er knyttet til gjengmiljøer, men snarere konflikter innad i ungdomsgrupperinger. Johansen tror likevel at situasjonen krever at det settes inn større ressurser for å «knuse gjengene».

Han frykter at gjengene skal vokse seg enda mektigere, og tror en av løsningene er å stanse pengestrømmen og gå etter hvitvasking og dyre gjenstander.

– Hvis kriminaliteten lønner seg, er det nesten umulig å stoppe utviklingen av kriminelle gjenger og organisert kriminalitet. Vi vet at raske penger, dyre klokker og fine biler er noe av det som frister rekruttering av «løpegutter», sier Johansen, som viser til anslag som tyder på at inndragningstallene til Økokrim er for lave.

Johansen liker også dårlig at politiet sluttet å føre statistikk over antall knivstikkinger i 2015, og mener rapporteringen bør gjeninnføres.

Jobber knallhardt

Justispolitisk talsmann Peter Frølich i Høyre påpeker overfor Johansen at regjeringen allerede jobber knallhardt for å bekjempe det voksende kriminalitetsproblemet i Oslo.

Ifølge Frølich går regjeringens tiltaksliste går mye lenger og innehar enda strengere tiltak enn de Johansen foreslår.

– Vi kommer til å utvide hjemmelen for å holde kriminelle under femten år bak stengte dører i barnevernet. I tillegg jobber vi med å utvide norske ungdomsfengsel som er tilpasset unge mellom 15 og 18 år. Vi kommer også til åpne for at politiet kan gi enda høyere bøter for bruk av kniv, sier Frølich til NTB.

Han mener samtidig Johansen har et betydelig ansvar for situasjonen i sin egen by, og etterlyser en liste over tiltak Oslo kommune skal jobbe etter for å få bukt med problemet.

– Det kan være greit å minne Johansen på at dette ikke kan løses alene av regjeringen eller politiet. Jeg lover at vi skal levere på vår front og håper Johansen gjøre det samme.