Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

«Det er ikke jungel i Oslo», fastslår byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som mener macheter ikke har noe å gjøre verken i Oslo eller Norge. Hvorfor brukte ingen machete for bare få år siden og vil et machete-forbud løse noe som helst, Raymond?

Natt til tirsdag var det igjen et masseslagsmål i Oslo hvor det ble antydet at machete ble brukt, uten at politiet fant noe, skriver VG. Nå har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fått nok.

– Det er på tide igjen å etterlyse regjeringens machete-forbud: Hvor er machete-forbudet, Kallmyr, spør Johansen.

Han viser til at det er blitt lovet, men at det hele skjer i skilpaddefart.

– Jeg er glad for at FrPs sjette justisminister Tor Mikkel Wara gjorde helomvending i januar og ville innføre macheteforbud. Det er nå et halvt år siden. Etter nattens masseslagsmål på Bogerud T-banestasjon etterlyser jeg machete-forbudet fra høyresidens regjering, sier Johansen.

– Machete brukes i jungelen. Det er ikke jungel i Oslo. Kallmyr har erfaring som Oslo-byråd og kjenner byen godt. På vegne av Oslos innbyggere forventer jeg fortgang i dette arbeidet, for når haster det, sier Johansen.

Til og med i Granavolden-plattformen til den sittende regjering er det avgitt et løfte om å «innføre forbud mot machete». Men til tross for at det har vært mange tilfeller i Oslo de senere årene hvor machete er brukt, er det lite som skjer i justis- og innvandrings­departementet.

Jøran Kallmyr sier til VG at det jobbes med et forbud mot omsetning av machete, men at det er krevende:

– Departementet jobber med en lovteknisk avgrensning som forbyr omsetning av macheter. Macheter er ikke bare utformet slik vi ser på film, men de kan ofte være lik andre kniver. Derfor er det krevende å formulere et forbud som bare rammer machete-kniver og ikke andre brukskniver som for eksempel samekniv, sier Kallmyr.

Han viser til at politiet i dag har en hjemmel til å slå ned på eventuell bæring av machete eller kniv på offentlig sted.

– Bæring av machete eller kniv på offentlig sted er allerede forbudt ved straffeloven og politiet har allerede det verktøyet tilgjengelig, sier Kallmyr.

Kallmyr etterlyser mer respekt for autoriteter som politi og lærere, og peker på at problemene starter allerede i klasserommet. Det er der vi må begynne innsatsen, sier Kallmyr.

Men hva med sterkere reaksjoner overfor gjernings­personene? Flere fritidsklubber virker åpenbart ikke på disse voldsutøverne. Ap-Raymonds forsikringer om at Oslo er en trygg by uten problemer av noe slag, hjelper ikke ofrene.

Du kan ta en gutt ut av jungelen, men ikke jungelen ut av gutten. Eller kanskje det er på tide at Kari og Ola slutter å gyve løs på hverandre med machete?

 

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her