Storbritannias regjering forsøker nå å tette hull i lovgivningen for å forby macheter og kniver «uten praktisk nytteverdi». Det fins allerede et forbud mot å bære den slags våpen på offentlig sted, men britisk politi har ikke anledning til å beslaglegge slike våpen som de for eksempel finner under husransakninger. Macheter selges fritt på nettet, og selv om det nå er ulovlig å innføre dem, er machete et yndet våpen blant enkelte kriminelle, også i Norge.

Innenriksdepartementet har nå sendt ut et forslag på offentlig høring for å iverksette det de beskriver som et «målrettet forbud mot visse typer store kniver som ser ut til å være designet for å se truende ut uten noen praktisk hensikt», skriver The Independent.

Avisen skriver videre at etter at forbudet mot såkalte zombie-kniver kom i 2006, har produsentene blant annet endret design, slik at lignende store kniver og macheter med taggete kanter fortsatt selges som «jakt-» eller «fantasi-«kniver.

Hullene i lovverket har blant annet ført til at politiet ikke har kunnet gjøre beslag i saker som:

  • En hendelse i hjemmet der en kvinne var «redd» etter å ha funnet en stabel av kniver og narkotika som tilhørte partneren hennes, men politiet hadde ikke myndighet til å beslaglegge et sverdlignende våpen.
  • Politiet kunne ikke beslaglegge en 44 cm lang machete fra soverommet til en narkohandler med tidligere domfellelser for knivbesittelse og grov kroppsskade.
  • Politiet måtte la være å beslaglegge to macheter i hjemmet til en drapsmistenkt med «flere bånd til lokale gjenger».

Nettsalg

Slike våpen selges fritt i store mengder på nettet. Den danske nettbutikken sakens bilde er hentet fra, skriver følgende om macheter:

Macheter er uden tvivl et af de mest anvendte håndværktøjer globalt. Macheten har sin store force i friske planter og friskt ved.
Derfor anvendes de mest under varmere himmelstrøg, hvor der er grønt hele året. Det fratager dog ikke machetens store anvendelighed til rigtigt mange opgaver her.

Hvilke oppgaver det skulle være, utdypes ikke.

Det norske regelverket omfattet tidligere kun skytevåpen, men i den nye våpenforskriften som trådte i kraft 1. juni 2021, er kniver inkludert. I § 3.6  Ikkje tillatne gjenstandar som ikkje reknast som skytevåpen heter det:

Det er heller ikkje tillate å erverve eller ha knivar med bladlengde frå 25 centimeter, medrekna machetar. Første punktum gjeld ikkje for den som ervervar eller har slik kniv i samband med arbeid, næringsverksemd, friluftsliv, hushaldet, sport, kulturelle aktivitetar eller andre aktverdige føremål, eller som har løyve etter § 5-6 eller § 5-10 i denne forskrifta eller våpenlova § 10.

Uansett forbud virker det som om det fortsatt er mange macheter i omløp i Norge (se saker nedenfor).

Machetes and zombie knives to be banned after loopholes leave police powerless (The Independent)

Les også:

Politibetjent i Rogaland angrepet av mann med machete

23-åring siktet for særdeles brutalt macheteangrep

Doc-møte torsdag 20/4: Kriminalitet og ytringsfrihet

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.