Den finske feministen Sanna Sarromaa har i flere år vært en profilert skribent i Norge.

Hun har også gjort seg bemerket med kritikk av kunnskapsminister Tonje Brenna fra Arbeiderpartiet. “Du er kunnskapsminister, og du har klart å fullføre videregående skole, og utover det er din eneste kvalifikasjon at du har overlevd Utøya”, sa Sarromaa i 2023.

Etter reaksjoner la hun seg imidlertid flat og beklaget denne uttalelsen.

Sanna Sarromaa innrømmer at hun gikk for langt med Utøya-kommentar

Nå avslører Sarromaa at hun slutter som lærer, og skal begynne som journalist i Minerva. I avisen VG begrunner hun sitt valg blant annet med økt vold i skolene:

Vi fjerner ikke de voldelige og utagerende elevene. Vi tilbyr kurs i stressmestring og debrifing til de ansatte i stedet. Man skal hele tiden være redd på jobb, men snakke om det etterpå. Da går det sikkert bra. Vi krysser fingrene!

I et intervju til Dagsavisen utdyper hun dette. Hva ser Sarromaa mest fram til i sin nye jobb?

Det høres kanskje rart ut, men akkurat nå ser jeg aller mest frem til å få det trygt. Det siste året i læreryrket har vært skremmende og farlig. Den norske enhetsskolen har et problem med vold og trusler. Jeg har vært mye redd på jobb. Alt dette leser man om i aviser, men jeg har kjent det på kroppen. Det har ikke vært en god følelse.

Utdanningsnytt bekrefter at tendensen er reell. I 2023 ble det meldt inn 5624 avviksmeldinger om vold og trusler mot ansatte i Osloskolen. Det er en økning på 13 prosent, viser tall Utdanningsnytt har hentet inn fra Utdanningsetaten.

Av disse er det 652 hendelser som betegnes som alvorlige. 28 av dem ble anmeldt. Det tallet bekymrer leder i Utdanningsforbundet (UDF) i Oslo, Marianne Lange Krogh. “At antallet totalt sett stiger er bekymringsfullt, men jeg tror at flere av de alvorlige hendelsene burde vært anmeldt”, kommenterer Krogh.

PST vil ha tips fra lærere om høyreekstreme elever

Flere norske kommuner melder om økt vold i skolene, mot både elever og ansatte. Men det gis ingen god forklaring på hvorfor volden øker i omfang.

I nabolandet Sverige kan vi observere at nesten alle deler av samfunnet blir mer voldelig jo mer multikulturelt samfunnet blir. Ser vi nå den samme tendensen i Norge?

Økt vold i norske skoler: «Det er kjempealvorlig»

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.