Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB 

«Svært alvorlige hendelser» mot lærere i Oslo-skolen økte med 21 prosent i fjor, viser en rapport. Tallene er de høyeste som noensinne er registrert.

Utviklingen i Oslo-skolen er alarmerende. Skolemiljøet blir stadig mer voldelig og farlig, noe ikke minst lærerne og andre ansatte får føle på kroppen.

Nå dokumenteres forholdene, med nye, sjokkerende tall:

I fjor var det 5623 tilfeller av vold og trusler mot ansatte i Oslo-skolen, viser Utdanningsetatens årsrapport om vold og trusler, som er omtalt i Dagsavisen.

NTB melder om saken.

– Vi har altfor mange voldshendelser i Oslo-skolen. Det var over 650 svært alvorlige hendelser i 2023. Og enhver hendelse er én for mye, sier leder Marianne Lange Krogh i Utdanningsforbundet i Oslo til avisen.

Av de svært alvorlige hendelsene ble det registrert 652, av de alvorlige var det 2137, og av lite alvorlige hendelser var det 2835.

Det vil si at det var flere svært alvorlige voldshendelser ved skoler i Oslo hver eneste skoledag, gjennom hele skoleåret.

Etter et fall i antallet voldshendelser under pandemien, er det nå mer vold enn før, viser rapporten. I 2019 ble det registrert 4840 tilfeller av vold og trusler mot ansatte i Oslo-skolen.

23 av volds- eller trusselhendelsene mot Oslo-lærerne ble meldt inn til Arbeidstilsynet og 28 til politiet. Skolen er blitt en utrygg og farlig arbeidsplass.

Krogh mener at ressurssituasjonen i skolen er for dårlig til å kunne forebygge bedre.

Et vanlig trekk ved situasjonen er at det er noen få elever som i stor grad utøver mye av volden. Krogh påpeker at det i rapporten framkommer at det typisk er mellom ett og tre barn per skole som står for de fleste av hendelsene.

I møtet med vold og annen kriminalitet begått av unge personer, later både skolen og samfunnet til å stå nokså maktesløse.

Hensynet til den enkelte, voldelige ungdom strekkes i dag så langt at man heller lar øvrige elever, lærere og samfunnet lide, fremfor å iverksette tiltak mot den/de voldelige ungdommene.

Les også: 

Flere mindreårige blir tatt med kniv i Bærum

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.