Marianne Lange Krogh, fylkesleder for Utdanningsforbundet Oslo, er blitt intervjuet av Dagsavisen. Hun tror at voldstallene for skoler i Oslo vil øke ytterligere.

Oslo-skolen: Sjokktall for vold og trusler mot ansatte

Hun sier til Dagsavisen at utviklingen med volds- og trusselsaker mot skoleansatte «er svært alvorlig, men ikke uventet». I 2023 var det 652 «svært alvorlige» hendelser i Oslos skoler. Krogh uttaler at:

Etter at Osloskolen startet et mer systematisk arbeid med å rapportere hendelser, har antallet rapporterte hendelser gått opp. Det skal rulles ut et mer tilgjengelig rapporteringssystem, som jeg håper ansatte i Osloskolen opplever som mer intuitivt og tilgjengelig, og jeg tror derfor tallene vil gå ytterligere opp, dessverre – men det viktigste er at alle reelle tilfeller blir rapportert, slik at man kan sette inn tiltak der det trengs.

Hva tror Marianne Lange Krogh er grunnen til at det har blitt så mange anmeldelser om vold i skolene?

Jeg tror grunnen som sagt er at rapporteringssystemet er blitt bedre, slik at man er nærmere å få rapportert det reelle antallet hendelser, men at grunnen til at hendelser oppstår, er at vi ikke får nok tid til å forebygge i samarbeid med eleven. Osloskolen har mange store klasser, og for en lærer er det viktigste å få tid til å bli kjent med hver og en av dem, slik at opplæringen kan foregå i trygge omgivelser for alle i klasserommene.

Problemene gjelder derimot skoler over hele landet, ikke bare i Oslo-regionen.

I de 20 største kommunene i Norge kom det i fjor inn over 26.000 meldinger om vold og trusler mot ansatte på skolene. Dette var en økning på hele 30 prosent fra året før. Hver eneste dag kommer det inn meldinger om i gjennomsnitt 136 hendelser i landets tjue største kommuner.

«Situasjonen er fullstendig uholdbar, sånn kan vi ikke ha det i skolene. Noe må gjøres nå», kommenterer leder av Utdanningsforbundet, Geir Røsvoll.

«Det siste året i læreryrket har vært skremmende og farlig»

Utdanningsnytt melder at lærere også i Tromsø utsettes for seksuell vold, psykisk mobbing, slag og spark.

Katrine Aursand, leder av Utdanningsforbundet Tromsø, mener det er viktig at alle avvik blir meldt inn. Hun har opplevd at de har fått kritikk for å snakke mye om vold og trusler i skolen.

«Men vi må sørge for at vi beholder dem som jobber i skolen. Hvis man blir utsatt for vold, blir man ikke i jobben. Det skal være trygt i skolen, både for ansatte og elever».

Mange kjønn skaper problemer i skolene: «Det er fort gjort å bruke feil pronomen»

Aursand savner en oversikt over hvem som melder avvik, og skulle gjerne visst om skoleledere melder noe. I mange saker det meldes om avvik på, er det barn på barnetrinnet som utfører handlingen.

«At det er barn vi snakker om, gjør nok noe med terskelen for å melde fra. Men jeg undrer meg over hvilke andre yrkesgrupper som hadde funnet seg i at volden på jobb øker, uten at det blir satt inn tiltak. Nå må alarmen gå», uttaler Katrine Aursand til Utdanningsnytt.

«Våre medlemmer har mange innspill til hva som må på plass for at vi skal få bukt med disse utfordringene. Blant annet vil økt bemanning hjelpe. Det kommer til å koste penger, men det er en viktig og riktig investering».

Tromsø kommune har utarbeidet en veileder for hvordan en skal forebygge og håndtere vold og trusler i skoler og barnehager.

«Det er nok en økning av hendelser ved skolene, det er ikke bare det at våre ansatte har blitt flinkere til å melde fra».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.