Sarpsborg er en by som har vært plaget av en rekke voldshendelser, flere av dem med multikulturelle innslag. 25. januar 2023 rykket politiet ut til Tindlund ungdomsskole i Sarpsborg etter melding om et masseslagsmål. «Det var sju elever som var involvert i en slåsskamp. Det var nok minst like mange voksne involvert for å få skilt dem og holdt dem fra hverandre», sa rektor Jo Skjølsvold til NRK. En lærer ble slått til blods, og andre elever ble låst inne på klasserom for deres egen sikkerhet. Politiet opplyste at en person ble sendt til legevakt etter hendelsen.

Tillitsvalg ved Tindlund ungdomsskole er Martin Fjeld. «Det er jo blitt en utrygghet og redsel i personalet etter dette. Vi har meldt vår bekymring i lang tid og mener at vi burde har blitt tatt på alvor tidligere. Vi er jo engstelige for hva som kan skje neste gang», sier Fjeld. Elevene som var involvert i hendelsen ved Tindlund ungdomsskole, er nå bortvist fra skolen og får alternativ opplæring. «Vi vet heller ikke hva som skjer med disse elevene. Kommer de tilbake? Hvilket tilbud skal de få? Det det nå er snakk om, er at de skal få et alternativt tilbud et annet sted, men det er ikke avgjort enda», sier Fjeld.

Utdanningsnytt melder at antallet avvik der elever har utsatt ansatte i skolen for fysiske angrep, trusler og/eller trakassering, har steget kraftig på få år. Kommunen registrerte 442 fysiske angrep i 2022, opp fra 188 i 2018. «Vi har lærere i Sarpsborg som har sluttet på grunn av frykt for vold på jobb», sier hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet lokalt, Knut Raknerud Olsen.

Flere kommuner i Norge har merket en klar økning i antallet hendelser med vold på skoler og i barnehager. I et intervju med Utdanningsnytt i høst truet verneombudet i Bergen med å stenge skoler på grunn av økningen i voldssaker.

Clemens Saers, som i 2014 ble skadet for livet av en elev i Oslo, advarer om at det fortsatt går lærere på jobb med frykt for voldelige elever.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.