FrP-leder Sylvi Listhaug under partiets landsmøte på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Under et skolebesøk på Lyngdal ungdomsskole mandag ble FrP-leder Sylvi Listhaug vitne til at en elev ble oppsøkt av noen andre gutter og havnet i slåsskamp.

FrP-leder Sylvi Listhaug har lenge vært opptatt av den stadig mer voldelige og rå kulturen som preger skolehverdagen mange steder i Norge.

Sammentreffet ville at hun selv ble vitne til nettopp dette da hun mandag besøkte en skole i Lyngdal.

NTB melder som saken.

Da hun ankom skoleplassen, så Listhaug noen ungdommer ryke sammen i det hun oppfattet som slåsskamp, skriver VG.

– Vi så en lærer som sprang av gårde da vi gikk inn til møtet. Det gikk litt tid, men underveis i møtet kom det en lærer springende inn og måtte ha med seg rektor, forteller Listhaug til avisen.

Det viste seg at guttene kom fra en annen skole og hadde oppsøkt eleven i 10. klasse.

Men situasjonen inneholdt ytterligere elementer som sa sitt om tilstandene ved skolen. For da rektor grep inn, ble han spyttet på av noen av ungdommene.

Paradoksalt nok var det nettopp vold og trusler i skolen som var temaet Listhaug skulle diskutere under besøket. Hun mener at hendelsen illustrerer utfordringene i den norske skolen.

– Jeg har besøkt flere skoler i det siste som melder det samme: en økende tendens med vold og trusler, sier FrP-lederen.

På denne måten fikk hun servert nokså klare poenger å ta med i sitt budskap videre.

I en sak i Document nylig (se hele saken under) siteres Listhaug nettopp på dette temaet:

– Én av fire lærere i grunnskolen utsettes for vold og trusler, sier Listhaug, og viser til forskning fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt som ble publisert tidligere i år.

Hun sier lærere har blitt alvorlig truet og skadet fordi de har blitt utsatt for vold.

– Jeg er redd for at liv vil gå tapt før Norge våkner. Kunnskapsminister Tonje Brenna la nylig frem en opplæringslov på over 700 sider, hvor vold i klasserommet knapt var et tema. Kunnskap og kompetanse er kjempebra, men er det kaos i klasserommet, så ødelegger det alt grunnlag for læring, sier Listhaug, som selv er utdannet lærer.

Operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt bekrefter overfor avisen at det var en voldshendelse på skolen i Lyngdal mandag. Det er ikke meldt om personskader. Alle de involverte var over den kriminelle lavalderen.

Skolen vurderer å anmelde hendelsen. Det er ikke gitt nærmere informasjon om de involverte.

Les også: 

Listhaug om skolevold: − Redd for at liv vil gå tapt

 

Bestill fra Document:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.