Nytt

På under to uker har politiet fått meldinger om 54 ran i Oslo. Det yngste offeret er en 12 år gammel gutt, det eldste en 69-årig kvinne.

Stovner politidistrikt har ti ferske ransaker på bordet. Alle i løpet av 14 dager i oktober. Mellom to og fire personer er gjerningsmenn. I noen av tilfellene truer de med kniv mot mage eller ansikt, andre ganger angriper de bakfra og legger ofrene i bakken. De kommer også med sterke trusler. Samtlige ran har skjedd på kveldstid og i helgene.

– Alle ransmennene er gutter og av utenlandsk opprinnelse. De er mellom 16 og 20 år, mens de fornærmede er mellom 16 og 67 år, sier John Roger Lund, stasjonssjef ved Stovner politidistrikt.

I tillegg truer ranerne med «å ta» ransofferets familie forteller politioverbetjent Anne Alræk Solem. Politiet håper likevel at man vil fortsette å melde fra om ran da erfaringer viser at truslene blir borte når politiet får vite om dem.

Da går «luften ut av ballongen» hos dem som har fremsatt dem, sier Alræk Solem.

Ranerne truer til seg mobiltelefoner, dyre merkeklær eller andre verdigjenstander.

Oslo-politiet opplyser lørdag morgen til NTB at de ikke har fått meldinger om noen ran i Oslo natt til lørdag. Men på Tøyen opplevde en person at noen tok telefonen han hadde i hendene og løp fra stedet. I slike tilfeller regnes saken som et grovt tyveri.

Ungdom har ranet 59 personer i Oslo på to uker

Se også Aftenpostens reportasje om ransbølgen i Oslo.