Stabssjef Martin Strand og Anne Alræk Solem, sjef for seksjon for etterforskning av alvorlige voldssaker, orienterte om knivstikkingen tirsdag ettermiddag. Foto: Øyvind Thuestad

En russisk borger i 30-årene er siktet for drapsforsøk etter at en filippinsk mann ble knivstukket i Oslo tirsdag. Politiet knytter ikke hendelsen til terror.

Meldingen om knivstikkingen, som skjedde ved Eventyrbrua over Akerselva, kom tirsdag morgen. Politiet brukte elektrosjokkvåpen og avfyrte varselskudd under pågripelsen, som skjedde klokka 8.10.

– Han er godt kjent av politiet, sier Anne Alræk Solem, sjef for seksjon for etterforskning av alvorlige voldssaker i Oslo.

Siktede ble ifølge VG dømt for vold både i 2014 og 2017. I den siste dommen kommer det fram at han har slitt med psykiske utfordringer, rus og sinnemestring.

Utenfor livsfare

Den pågrepne, som er i begynnelsen av 30-årene og skal ha vært i Norge i flere år, er til helsemessig vurdering og var tirsdag ettermiddag ikke avhørt.

Mannen som ble knivstukket, er filippinsk og i 30-årene.

– Han får medisinsk behandling, men er utenfor livsfare, opplyser Solem, som understreker at politiet ser på saken som en meget alvorlig voldshendelse.

Flere vitner sier til VG at mannen gjentatte ganger ropte «Allahu akbar» under hendelsen. Politiet kjenner også til dette.

Tror ikke det er terror

– Vi har per nå ikke opplysninger som karakteriserer dette som en terrorrelatert hendelse, sier Anne Alræk Solem.

PST er rutinemessig orientert om knivstikkingen, bekrefter kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken overfor NRK.

Flere andre personer ble også truet av gjerningsmannen. Så langt har politiet fått inn tre anmeldelser, men de oppfordrer andre som har blitt truet eller som har observasjoner eller videoopptak til å ta kontakt.

Brann i leilighet

Rundt tidspunktet for knivstikkingen kom det melding om en brann i en leilighet i Thorvald Meyers gate. Den pågrepne har bodd en kort periode i denne leiligheten, og politiet mener det er en sammenheng mellom hendelsene.

Til VG forteller en kvinne som bor i kollektiv med den russiske mannen at hun våknet av en sterk lukt inne.

– Leiligheten er helt svart, sier kvinnen.

En annen kvinne skal ha blitt truet med kniv.

– Der og da trodde jeg at jeg skulle dø. Jeg var skikkelig redd, sier hun.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.