Inne i folks hoder holder de et regnskap over «utgifter» som de selv betaler. Det dreier seg ikke om kroner og øre, men trygghet.

I Kjelsåsveien på Disen ble en mann ranet av tre ungdommer natt til lørdag 13. jan.

– Det ble truet med kniv, fornærmede skal også ha fått et risp i armen under hendelsen, men er ikke alvorlig skadet. Det ble tatt en mobiltelefon. Vi lette etter gjerningspersonene, men uten resultat, forteller operasjonsleder Gjermund Stokkli. Nordre Aker Budstikke

Disse sakene leses med interesse, men av en eller annen grunn overlater de større mediene dem til lokalaviser.

Hvis man fulgte sakene mer systematisk ville man kunne tegne et kart over Oslo. Da ville man se at det fem dager tidligere ble gjort forsøk på et nytt ran i samme område, denne gang mislykket.

– Forsøk på ran. Person truet av to personer med kniv på Grefsen. Stakk fra stedet i drosje. Melder til politiet fulgte etter. Begge personer pågrepet etter en kort drosjetur, tvitrer politiet i natt. Nordre Aker Budstikke

Vaktleder Trine Mårstøl ved Krimvakta ved Oslo Politidistrikt forteller at de mistenkte er gutter – eller unge menn – i slutten av tenårene.

– Dette skjedde i Grefsenveien, og den fornærmede er en mann. Ingen ble skadet i hendelsen, forteller Mårstøl.

Ingen ble skadet? Når person er truet med kniv? Politiet må tenke over språkbruken.

En større utgiftspost er henleggelsen av voldtektssaken i Asker. En jente ble voldtatt på fest av to 15 år gamle gutter. En av guttene var sønn av en kjent politikvinne med utenlandsk bakgrunn. De to satt en uke i varetekt i juni i fjor.

Nå er saken henlagt av statsadvokat Monika Krag Pettersen, skriver Budstikka.

Hun konkluderer med er at det ikke skal reises tiltale mot guttene av hensyn til bevisets stilling.

Budstikka skriver at statsadvokaten har tvilt seg fram til denne konklusjonen, sett i lys av de strenge beviskravene som skal oppfylles før noen kan dømmes for lovbrudd. ABCnyheter

Vi skulle gjerne hørt mer om hvordan statsadvokaten tvilte seg frem til ikke å reise tiltale. Saken vakte sterke reaksjoner i ungdomsmiljøet i Asker. Er ikke det av interesse for integreringen? Slike saker har store følger for menneskers forhold til hverandre.

Og så historien om 6. klassingen som ble ranet på Fagerborg, av en leser:

Det startet med at noen unger var på Lekeren ved Marienlyst skole for å ake fredag ettermiddag/kveld. De la merke til to unge menn med utenlandsk opprinnelse som hang rundt der. Da tre av guttene gikk hjem la de visst merke til at disse mennene fulgte etter dem. Ved Kirkeveien skilte de tre guttene lag. Etter det ble den ene gutten oppsøkt av mennene som spurte ham om hvor mye klokken var. Da han tok frem mobilen for å se etter, tok den ene mobilen. Etter det fulgte mennene gutten og tvang ham med seg opp trappen som går mellom Fagerborggaten og Lyder Sagens gate. Der er det jo mørkt. Gutten var redd, men turte ikke gjøre annet enn det mennene ba ham om. Den ene av mennen gjorde gutten oppmerksom på at den andre av mennene hadde kniv og også hadde brukt kniv på andre, altså en trussel – mot en 11-åring.

Politiet var raskt på pletten og de kjørte rundt med gutten for å se etter mennene, som var forsvunnet.

Dette er historier som gjør uutslettelig inntrykk på de som opplever dem. Det preger deres forhold til omgivelsene. Tryggheten er tatt fra dem.

Men «noen» føler at historiene stiller dem i forlegenhet. De ser bort og vil helst snakke om noe annet.

Men det er slikt som sprer seg når folk møtes og snakkes i nabolaget.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!