Nytt

2011 er et år hvor det har vært mange sammenstøt mellom gjenger i Oslo. Kroppslige og materielle skader hører med, og det mest skremmende er at bl.a butikker og holdeplasser for kollektivtransport er kamparenaer.  Mennesker utenfor gjengmiljøene angripes også.

I januar braket det løs utenfor Tinghuset i Oslo.

 Hovedvitnet i saken hadde fortalte retten hvordan Mohammed «Jeddi» Javed ble skutt i hodet og drept. Han var i ferd med å fortelle om krigen mellom Young Guns og B-gjengen, og de mislykkede forsøkene på fredsforhandlinger. Midt i forklaringen tar plutselig flere politifolk seg inn i rettslokalet, fører raskt og bestemt tiltalte Stig Millehaugen ut, og gir beskjed om at man måtte ta en pause.

Årsaken var at et slagsmål hadde brutt ut utenfor tinghuset.

I februar kunne Aker Avis fortelle om en ung jente som var blitt overfallt og ranet. Hun sa noe om gjenger i Furusetområdet, noe som harmonerer dårlig med det inntrykket pressen prøver å lage om at Furuset er et rolig og trygt sted.

«Jasmina» (23) uttalte da:

På spørsmål om hun har vurdert å flytte etter hendelsen, nikker hun bekreftende og sier:

– Stedet var mye roligere da vi flyttet hit for noen år siden. Nå er gjengene over alt, sukker hun.

25.mai skrev VG om en mengde slåsskamper i Oslo. I løpet av syv uker hadde det vært ti alvorlige slagsmål. Slagsmålene foregikk rundt om i byen. Politiet fryktet at det skulle ende med drap.

 Siden 1. april har politiet i Oslo registrert ti oppgjør mellom de nyere bydelsgjengene i hovedstaden. Kniver, jernstenger og våpen har blitt beslaglagt, noe som bekymrer politiet.

– De alvorlige gjengkonfliktene på 80-tallet startet med kniv, og vi ser at det har blitt brukt kniv i flere av de seneste episodene vi har avdekket. Vi er tett opp til grensen for at reelle gjengkonflikter kan komme, og vi tar ofte beslag i slagvåpen når vi kommer brått og uventet på dem, sier han.

Det var episoder som kunne utgjøre en fare for folk flest. Man kan jo gjøre seg sine tanker om hvilket inntrykk det ville gjøre om man var til stede med familien på en av gjengenes kamparenaer:

 – Vi fikk melding om slagsmålet ved 13.30-tiden. Mellom ti og tolv ungdommer hadde barket sammen i slagsmål. Det skal ha blitt brukt både slagvåpen og belter, sier operasjonsleder Sven-Martin Ege i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Slagsmålet fortsatte inne i en butikk på Ullevål. Politiet er fortsatt på stedet.

———————————————-

 Politiet fikk melding om slagsmålet klokken 16.09. Slagsmålet skal ha startet mellom to brødrepar ved Grønland bruktmarket ved Vaterlands bru i Oslo.

Ordensvakt ved bruktmarkedet, Jan Erik Thoresen, var vitne til hendelsen. Han sier at flere personer blandet seg, og at mellom 10 og 15 personer deltok i slagsmålet.

Mannen som ble knivstukket skal være rundt 30 år.

Hvordan har det vært resten av året?  Med sikkerhet vet vi at det har vært flere slagsmål og angrep på personer inkludert voldtekter, hvor det er flere gjerningsmenn:

I oktober gikk politimester Arnfinn Gjengedal ut med en skremmende beskjed til byens innbyggere:

 Gjengedal frykter at gjenger av menn oppsøker sentrum på jakt etter ofre.

– Jeg tror det er flere personer som gjerne opererer sammen, og som aktivt jakter på kvinner som går alene i byen. Flere av dem gjør dette flere helger på rad, sier han ifølge VG Nett

30.november ble to knivstukket på Stovner. Det var på det rene at det flere involvert i oppgjøret:

 – De to som er skadd, har stikkskader. Vi vet ennå ikke om det er brukt kniv eller et annet redskap, det vil den videre etterforskningen kunne avdekke, sier Ege.Det er på det rene at det var flere personer enn de to skadde involvert i hendelsen, men politiet har ennå ikke fått oversikt over hvor mange det kan være.

1.desember ble en mann rispet med kniv i ansiktet på Lindeberg i Groruddalen. Det var flere gjerningsmenn.

«Det var en person som var rispet med kniv i ansiktet. Skal ha vært flere gjerningsmenn. Forholdet har mulig skjedd på Lindeberg.»

Lørdag 3.desember slåss gjenger i jerbanesporet på Oslo S:

– Slagsmålet foregikk delvis på perrongen, delvis i sporet, sier operasjonsleder Even Jørstad til Nettavisen.

Og igjen så trues vanlige folks sikkerhet:

Toget fra Lillehammer til Skien ble stoppet og passasjerene ble opplyst om det var noen som beveget seg i sporene, og dørene ble låst. De kunne ikke kjøre videre i frykt for at gjengene skulle gå om bord, skriver NRK.no.

Nå på tampen av året kommer det frem hvordan gjenger direkte omringer, beføler og raner unge jenter.

Dagsnytt forteller historien om to jenter som tok nattbussen hjem i september. De ble omringet av et tyvetall menn som trengte seg på. De “mørke hendene” (Dagsnytts uttrykk) var over alt: bryster, rumpe, i skrittet. Hvis en av gjengen gikk av, var det andre som tok plassen. Man kan tenke seg den klaustrofobiske følelsen på bussen. Jentene turde ikke gå av, av redsel for å bli voldtatt.

Mennene stjal det de hadde i veskene, til og med ringer slet de av fingrene.

Kan Oslos politiske ledelse være bekjent av situasjonen i byen?

http://www.nettavisen.no/nyheter/article3262989.ece

http://www.document.no/2011/04/gjengoppgj%c3%b8r-ogsa-pa-furuset/ 

http://www.nettavisen.no/nyheter/article3286487.ece

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10092755

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.7642723

http://www.dagbladet.no/2011/05/05/nyheter/knivstikking/innenriks/politi/kriminalitet/16432301/

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.7537699

http://www.document.no/2011/05/frykter-gjengkonflikter-i-oslo/

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.7646810

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.7590588

http://www.fvn.no/nyheter/innenriks/n-pagrepet-etter-slagsmal-i-Oslo-2165928.html

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Person-rispet-i-ansiktet-med-kniv-6711207.html

http://www.document.no/2011/12/overfallsbefoling/

http://www.dagsavisen.no/innenriks/article513336.ece

http://www.document.no/2011/04/gjengene-borte-fra-furuset/

http://www.document.no/2011/12/overfallsbefoling/