Noen av de som nå er involvert i de svenske gjengkrigene, både som gjerningsmenn og ofre, er sjokkerende unge. Det meldes om 15 år gamle gutter som begår leiemord. Enda yngre barn blir aktivt rekruttert til grov kriminalitet.

Måten barn og unge rekrutteres til kriminelle gjenger på i Sverige ligner på måten barnesoldater rekrutteres i væpnede konflikter. Dette sier Henrik Häggström, senioranalytiker ved Försvarshögskolan, til SVT. Det er veldig vanskelig å finne noe tilsvarende i andre vestlige land, hevder han.

Häggström har lenge jobbet med internasjonale organisasjoner om spørsmål knyttet til barnesoldater i land der væpnede konflikter pågår. Nå forsker han på gjengkriminalitet, og han mener det er store likheter i hvordan barn og unge rekrutteres.

«Enten skjer det med lokking av makt, status og penger. Men det kan også skje med trusler og tvang, og det ser vi i økende grad i Sverige i dag», sier han. Begge tilnærmingene gjør en retur til et normalt liv umulig.

«Det er vanskelig å rehabilitere barn som har vært i denne typen situasjoner. De har hatt makt, penger og våpen i hånden, og det å sette seg ned ved en skolepult og lese matematikk igjen er ikke selvsagt».

Henrik Häggström mener Sverige må jobbe hardere for å ønske velkommen tilbake til barna som faller ut av den yrkeskriminelle banen. Det er også tid til å se på rehabiliteringsprogrammene som er etablert i land med væpnede konflikter og trekke konklusjoner fra suksessene som er vist der, sier han.

«Hvis det er noe erfaringene fra væpnede konflikter har vist oss, er det viktigheten av rehabiliterings- og returprogrammer. Og at vi som samfunn forstår at disse barna er i en spesiell situasjon med spesielle behov».

15-åring tiltalt for å ha drept jevnaldrende mot betaling i Sverige

13-åring funnet drept i Sverige, knyttes til kriminelle nettverk

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.