Den brutale gjengvolden fortsetter å herje i Sverige, og de involverte blir stadig yngre. I 2023 ble rekordmange 15-åringer straffeforfulgt i drapssaker.

I tillegg ble tre tenåringer i 13–14 årsalderen funnet drept i skogsområder, tilsynelatende drept i den pågående gjengkrigen.

Barnesoldater, som hovedsakelig forbindes med afrikanske borgerkriger, har nå blitt et svensk fenomen, skriver nyhetsbyrået TT.

Økende voldsspiral

To 14-åringer filmer seg selv idet de skyter gjennom en leilighetsdør med automatvåpen. På andre siden av døren bor en familie med små barn.

To 15-åringer med automatvåpen blir sendt til en svensk forstad med ordre om å drepe alle som ser kriminelle ut.

En 15-åring skyter en jevnaldrende gutt i hodet på en sushirestaurant.

Disse sakene er tre eksempler hentet fra sørlige Stockholm en uke i januar. Ti måneder senere satt rundt 50 barn mellom 15 og 17 år i varetekt i den svenske hovedstaden alene.

Rekordmange barn tiltalt

I løpet av 2023 har rekordmange barn blitt tiltalt for drap, drapsforsøk eller drapsplaner. Ifølge en oversikt fra TT ble 22 personer som var 15 år på gjerningstidspunktet, tiltalt mellom januar og september. Det er en kraftig økning fra samme periode de fem foregående årene, da tallet var mellom fem og ni.

Mellom januar og august ble det tatt ut 84 tiltaler mot tenåringer mellom 15 og 17 år, ifølge SVT. Til sammenligning var tallet 53 i hele 2022, og kun åtte for ti år siden.

I samme periode var det rundt 30 saker der siktede var 14 år eller yngre, og dermed under den kriminelle lavalderen. Det var 23 slike saker i hele 2022.

Blir brukt som drapsmenn

I løpet av 2023 har aktor Karin Hammar i påtalemyndigheten i det sørlige Sverige tiltalt flere 15-åringer med gjengtilknytning for grove voldsforbrytelser.

– Før hadde vi ikke denne typen saker for denne aldersgruppen, men i år har det blitt slik. Dette er helt andre typer kriminalitet og utviklingen har skjedd på svært kort tid, sa hun til TT i slutten av oktober.

Hammar påpeker at eldre kriminelle i Sverige nå har tatt i bruk systemer for å utnytte barn som soldater.

– Guttene som tidligere fungerte som løpegutter, blir i dag brukt som drapsmenn. De kommer fra hele Sverige og har ofte reist til en annen del av landet for å drepe mot betaling, sier hun.

– I sakene jeg har behandlet, har jeg også sett at det har vært en vilje hos disse barna til å delta i disse handlingene, legger hun til.

Torturdrap i skogen

Barn blir ikke bare bedt om å utføre hensynsløse voldshandlinger, de blir også ofte ofre for dem.

Med kun noen ukers mellomrom fra slutten av juli til begynnelsen av september ble tre tenåringsgutter mellom 13 og 14 år meldt savnet i Sverige. Alle tre ble senere funnet drept, dumpet i skogsområder i utkanten av Stockholm.

De henrettelseslignende drapene er knyttet til gjengkriminaliteten i landet, og i enkelte tilfeller har ofrene også blitt torturert før de ble drept, ifølge svenske medier.

Samtidig som disse drapene ble kjent, begynte organisasjonen Bris, som jobber for barns rettigheter, å få flere telefoner fra barn helt ned i elleve års alderen som selv er involvert i gjengkriminalitet og frykter for livet.

– Barn beskriver en akutt situasjon med enorm frykt, der de ønsker seg ut av gjengkriminaliteten, men vet at de blir drept om de gjør det, sa Bris’ generalsekretær Magnus Jägerskog i et intervju med TT i oktober.

Barn rekrutterer barn til svenske gjenger: – Går fort

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.