Statistikken er brutal: Tre gutter i 13-14 årsalderen ble funnet drept i skogsområder, likvidert som del av gjengkriger. Rekordmange 15-åringer ble stilt for retten. Konklusjonen er ubehagelig: Barnesoldater er ikke lenger noe man leser om i Afrika. Det har kommet til Sverige.




Sverige er ekstremt, og i en klasse for seg i Vest-Europa.

To 14-åringer filmer seg selv idet de skyter gjennom en leilighetsdør med automatvåpen. På andre siden av døren bor en familie med små barn.

To 15-åringer med automatvåpen blir sendt til en svensk forstad med ordre om å drepe alle som ser kriminelle ut.

En 15-åring skyter en jevnaldrende gutt i hodet på en sushirestaurant.

Disse sakene er tre eksempler hentet fra sørlige Stockholm en uke i januar.

Ti måneder senere satt rundt 50 barn mellom 15 og 17 år i varetekt i den svenske hovedstaden alene.

50 barn mellom 15 og 17 år i fengsel er en fallitterklæring for svenske myndigheter.

Utviklingen har gått så langt at den er vanskelig å stoppe. Det vil kreve smertefulle grep som vil koste den politiske klassen. Det er lettere å si de riktige ordene og la det skure.

Men på bare ett år har «barnesoldatene» eksplodert: 22 15-åringer drepte eller var del av drapsforsøk mellom januar og september.  Tidligere år var tallene ni og fem.

Mellom januar og august ble det tatt ut 84 tiltaler mot tenåringer mellom 15 og 17 år, ifølge SVT. Til sammenligning var tallet 53 i hele 2022, og kun åtte for ti år siden.

I samme periode var det rundt 30 saker der siktede var 14 år eller yngre, og dermed under den kriminelle lavalderen. Det var 23 slike saker i hele 2022.

Påtaleansvarlig i det sørlige Sverige, Karin Hammer, ser en foruroligende trend. Det er de voksne som setter barna til å drepe. Det er samme mønster som i land som Colombia der gutter kalt sicarios dreper for småbeløp.

Hammar påpeker at eldre kriminelle i Sverige nå har tatt i bruk systemer for å utnytte barn som soldater.

– Guttene som tidligere fungerte som løpegutter, blir i dag brukt som drapsmenn. De kommer fra hele Sverige og har ofte reist til en annen del av landet for å drepe mot betaling, sier hun.

– I sakene jeg har behandlet, har jeg også sett at det har vært en vilje hos disse barna til å delta i disse handlingene, legger hun til.

At noen barn er tiltrukket av å likvidere er det mest skremmende.

Foreningen Bris som arbeider for barns rettigheter, har fått telefoner fra barn helt ned i 11 årsalderen som vil ut av kriminaliteten, men de tør ikke bryte med miljøene.

– Barn beskriver en akutt situasjon med enorm frykt, der de ønsker seg ut av gjengkriminaliteten, men vet at de blir drept om de gjør det, sa Bris’ generalsekretær Magnus Jägerskog i et intervju med TT i oktober. (NTB)

En rettsstat ville opprette beskyttelsesprogram for slike barn for å få dem vekk fra gatene. Det finnes erfaringer i hvordan man kan bryte den onde sirkelen, men det krever vilje og spørsmålet er om den finnes hos politikerne.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.