Vestlig straffelov kommer til kort i møte med 16 år gamle leiesoldater. Illustrasjonsfoto: Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

En 16 år gammel gutt står på tiltalebenken i Sverige. 16-åringen skal ha blitt leid inn som drapsmann av gjengmedlemmer i 30-årene. Saken belyser et stadig mer brutalt gjengmiljø og et Sverige med barnesoldater i forstedene.

At barn rekrutteres til kriminelle gjenger er ingen nyhet i Sverige. Det er et omfattende problem at barn helt ned i 8-årsalderen rekrutteres for å selge narkotika og utøve fornedringskriminalitet. Likevel er det rystende at det finnes mindreårige barnesoldater i svenske forsteder og at det er mulig å bestille drap som utføres av 16 år gamle barnesoldater.

Dagens Nyheter skriver i dag at tre menn i 30-årene og en 16 år gammel gutt er tiltalt etter et drapsforsøk i Sverige. Påtalemyndigheten mener 16- åringen ble leid inn for å drepe offeret.

En mann i 30-årene er tiltalt for oppfordring til drapsforsøket, mens to andre er tiltalt for medvirkning, skriver Dagens Nyheter. De skal ifølge aktor ha gitt 16-åringen i oppdrag å utføre et drap i Järfälla, nordvest for Stockholm, i mai.

– Jeg mener 16-åringen var den som holdt i våpenet og handlet på oppdrag fra de andre. Selv nekter han straffskyld og vil ikke forklare seg, sier aktor Jenny Clemedtson til avisen.

Beviset for at 16-åringen var leid inn for å utføre drapet, ligger i chat-logger politiet har fått tilgang til. Der skal 16-åringen ha skrevet meldinger som beviser at han «var frampå».

– Her beskriver andre personer at 16-åringen ville gjøre dette for å vise at han er frampå, sier aktoren.

Øvrige chat-meldinger viser hva de øvrige tiltalte i saken har skrevet. Blant annet er 16-åringen beskrevet som en «soldat som ser ut som en unge»:

«Din venn har skapt en skikkelig soldat som ser ut som en kjempesnill liten unge, ha ha», skriver en av de tiltalte i chatten.

Offeret i saken ble skutt gjentatte ganger. Til tross for livstruende skader overlevde offeret likevel. Det er liten grunn til å anta at volden i Sverige avtar dersom de fire tiltalte dømmes. I forstedene lever gjengene videre, og rekrutteringen av barn fortsetter. Det er en livsfarlig kombinasjon; kyniske kriminelle, uskyldig utseende barn og dødelige våpen.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂