En nå 16 år gammel gutt er siktet for drapet på det store kjøpesenteret Emporia i Malmö i august i fjor.

Det var 19. august 2022 at en 31 år gammel gjengleder ble skutt og drept på Emporia. Gjerningsmannen åpnet ild inne på kjøpesenteret midt i fredagsrushet. Ei tilfeldig kvinne som gikk forbi ble også alvorlig skadet under skytingen.

Aktor har nå tatt ut tiltale mot 16-åringen som er mistenkt for skytingen. Han er også mistenkt for tre tilfeller av drapsforsøk, grovt våpenlovbrudd og fremkalling av fare.

22 minutter etter den første alarmen om skyting pågrep politiet den da 15 år gamle gutten i nærheten av kjøpesenteret. Han har erkjent og påtatt seg ansvaret for mordet under avhør.

«Det kan ikke understrekes nok hvor viktig den raske pågripelsen av den mistenkte drapsmannen har vært. De innledende tiltakene banet vei for en vellykket etterforskning», sier Hasse Persson, etterforskningsleder ved politiet i Malmö.

Hovedforhandlingen for påtalemyndigheten mot 16-åringen ventes foreløpig å starte i løpet av uke 32.

Etter skytingen sitter ytterligere sju personer varetektsfengslet for å ha medvirket til drapet. Statsadvokatembetet regner med å kunne ta ut tiltale mot de involverte i løpet av høsten.

En av de pågrepne er en 27 år gammel mann som er mistenkt for å ha ha vært en drivkraft bak henrettelsen. Ifølge arrestordren skal mannen ha planlagt drapet halvannen måned før skytingen fant sted. 27-åringen var en nær venn av den 31 år gamle gjengkriminelle mannen som døde.

Foreløpig etterforskning mot de øvrige mistenkte, hvor sju personer sitter i varetekt, pågår fortsatt. Siktelser mot dem ventes tatt ut til høsten, uttaler riksadvokat Michelle Stein i en pressemelding.

Svenske myndigheter anslår selv at det nå finnes rundt 30.000 gjengkriminelle i Sverige. Dette antallet stiger stadig, og er allerede større enn antallet svenske politibetjenter.

De brutale kriminelle gjengene rekrutterer aktivt meget unge personer til å utføre grove forbrytelser for dem. På grunn av sin unge alder får disse ofte meget mild behandling av det svenske rettssystemet. I noen tilfeller har barn ned til en alder av 8 eller 9 år blitt rekruttert av gjengkriminelle.

Knivmord og voldtekt i Malmö, beboere vurderer å flytte

Hvit flukt fra Malmö akselererer

Ukrainsk mann skubbet i iskaldt vann av gjeng, sier det er «for mange» arabere i Sverige

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.