Sakset/Fra hofta

Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor (til venstre) fra den svenske valgkampen i 2018. Foto: REUTERS/Ints Kalnins

Jimmy Åkesson og Sverigedemokraterna har lenge vært så å si alene om å kritisere islams voksende posisjon i Sverige, da særlig den ekstreme islamismen. Nå sier enda et parti at nok er nok. Noen har omsider våknet fra Tornerose-søvnen. Er det fortsatt mulig å snu skuta for vårt naboland?

Det er partilederen for Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor og hennes partifelle Andreas Carlson som nå tar et oppgjør med hvordan Sveriges nåværende regjering forholder seg til radikal islam.

I en artikkel i Expressen legger de ikke fingrene imellom i sin beskrivelse av hvor landet er på vei:

«Extremismen härjar fritt i Sverige. Regeringen bär ansvar för haveriet som innebär att sex radikala islamister går fria», skriver Ebba Busch Thor och Andreas Carlson i avisen.

Ekstremisme som herjer fritt. Havari.

Dette er uvanlige ord å få servert fra andre svenske politikere enn Jimmy Åkesson og hans partikolleger.

I Sverige har som kjent alle partier unntatt Sverigedemokraterna stort sett vært livredde for å ytre seg negativt om islam og innvandring. Man har taust sett på at Sverige endrer seg i en retning som ikke kan være annet enn skremmende for enhver som er opptatt av vestlige humanistiske verdier.

Både pressen og de fleste partiene har brukt sitt hele og fulle engasjement på å hetse alle som har våget å påpeke utviklingen i samfunnet. Man har ikke vært opptatt av de faktiske problemene alle kan se og merke. I stedet har man gått til angrep på dem som tillater seg å påpeke at problemene finnes. Det har vært et absurd skue.

Men noe er i ferd med å endre seg. Også i partiet Kristdemokraterna (KD) har man fått nok av dette.

KD har lenge vært en del av den borgerlige alliansen der man har holdt Sverigedemokraterna utenfor. Ved sist valg fikk KD en oppslutning på 6,3 prosent. Det siste året har man svingt opp mot det dobbelte i oppslutning i meningsmålinger, men ligger i en måling fra desember omtrent på valgresultatet fra 2018. Partiet har uansett potensial til å være en viktig faktor i svensk politikk fremover, i og med at enhver svensk regjering vil være avhengig av nokså brede allianser.

Mange gir den norskættede og frittalende partilederen Ebba Bush Thor mye av æren for at partiet har fått økt oppmerksomhet i svensk politikk. Ikke minst har hun gjort seg bemerket ved å signalisere en mer samarbeidsvillig holdning overfor Sverigedemokraterna .

Nå går hun løs på den rødgrønne Löfven-regjeringens kraftløse håndtering av ekstreme islamister som befinner seg i landet. Hun hevder at myndighetene har mistet all kontroll over disse farlige menneskene, og bruker sterke ord om situasjonen. I artikkelen i Expressen påpeker hun og partikollega Andreas Carlson blant annet:

«…regeringens oförmåga att ta tag i problemen med terrorism och islamism som finns i Sverige.»

«Regeringens misslyckande med att hantera extremism och terrorism…»

«Regeringen misslyckades… med att kriminalisera samröre med terrororganisationer.»

Dette er ikke hverdagskost i et hittil servilt og nesegrust innvandringsvennlig Sverige. Det er faktisk ganske oppsiktsvekkende, og vitner om at en generell kursendring omsider kan være på gang. Det vil i så fall være i grevens tid for en nasjon som lenge har vært på vei utforbakke både med hensyn til kriminalitet, utrygghet, økonomi og nasjonalt samhold.

I artikkelen i Expressen tegnes det et skremmende bilde av en rekke moskeer i Sverige:

«Minst 17 moskéer kontrolleras av utländska extremister och svenska muslimer har varnat för denna utveckling länge. Dessutom finns andra stiftelser som tagit emot bidrag från extremister. Bland annat i Örebro, där en stiftelse tagit emot bidrag från den saudiska staten.

På stiftelsen i Örebro arbetade Osama Krayem, som 2014 reste till IS och nu står åtalad för inblandning i terrordådet i Bryssel 2016 och misstänks ha varit med och planerat attacken i Paris i november 2015.»

De to KD-politikerne beskriver også hvordan moskeene finansieres:

«… ideologiska fanatiker pumpar in pengar i religiös propaganda.»

Det er klar og uventet tale fra et religiøst forankret parti som i mange år har ligget paddeflatt i ærbødighet overfor den økende islamske innflytelse i Sverige.  Noen har våknet fra Tornerose-søvnen.

Kanskje kan det fortsatt være håp for vårt naboland i øst?

Sverigedemokraterna vaker nå i nærheten av 30 % på meningsmålinger, og KD kan fort nærme seg 8-10 %. Da trenger man kun å få med seg Moderaterna, et parti som også ser ut til å være i en prosess med å nyansere sin begeistring for «mångkulturen».

Neste riksdagsvalg i Sverige er i 2022.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.