Siden 2012 har det vært mer enn 800 religiøse hatforbrytelser mot kristne symboler og bygninger i Sverige. Derfor krever Ebba Busch og Andreas Carlson fra KD at man snakker ærlig om det moralske forfallet i nabolandet.

Busch har norske aner, og er leder av det svenske partiet Kristdemokraterna (KD). I en kronikk i Expressen retter Busch og KDs rettspolitiske talsmann Andreas Carlson søkelyset på de mange angrepene på kristne bygninger etc.

Det är tyvärr bara ett axplock av händelser utav alla som skett. Sedan 2012 har det skett fler än 800 religiösa hatbrott på platser med kristen anknytning. Vi kristdemokrater har länge lyft det växande antalet angrepp på religionsfriheten, både i Sverige och i världen. Vi brukar vara ganska ensamma om det. Till exempel nämns inte ens brott mot kristna i regeringens nationella plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott. Trots att statistiken visar att hatbrott mot kristna och deras tro har ökat kraftigt.

Dette skaper motsetninger i Sverige, siden det handler om angrep og vandalisering av symboler som betyr mye for mange svensker: kriker vandaliseres, gravstener veltes. Mediene ignorerer stort sett disse angrepene, og det pågår ingen offentlig diskusjon om det som foregår. Handlingsplaner mot «muslimhat» og rasisme florerer. Ingen beskytter de kristne, som i økende grad utsettes for forfølgelse. Dette er et internasjonalt fenomen som ikke er begrenset til Sverige.

Dessa angrepp kräver samhällets totala fördömanden och att rättsväsendet bereds möjlighet att ingripa hårt. Bara den svenska kyrkan har 3 400 kyrkor och närmare 2 000 kyrkogårdar. De ligger öppet och sårbart. Därtill kommer synagogor och moskéer som också attackerats. Polisen kan omöjligt skydda dem alla. Att religiösa byggnader inte får angripas oavsett hur väl skyddade byggnaderna och gravarna är måste i stället stå klart för alla.

Vi behöver börja tala öppet om det moraliska förfallet i det här landet. Vi får inte undvika att undersöka och prata om vad det är som sker av rädsla av att svaret inte är politiskt korrekt. Att symboler för religion vandaliseras och skändas är illa nog. Men om det får fortgå tillräckligt länge kommer snart andra uttryck för våld att manifestera sig i vårt samhälle som är än grövre.

KD krever derfor at politiet tar slike saker alvorlig, og at dette fenomenet blir åpent diskutert i offentligheten. For Sverige er, tross alt, et demokrati bygd på kristne tradisjoner, og absolutt religionsfrihet for alle.

Människor ska kunna bära kippa, kors eller slöja i vårt samhälle utan att vare sig bli attackerade eller misstänkliggjorda.

Det er dessverre ikke slik i dagens Sverige. Det vil si: Hijab kan man nok trygt bære, overalt. Kors og kippa? Ikke like selvfølgelig.

Nektet å ta av seg halskjede med kors, mistet jobben

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂