Tomme butikkhyller i Milano 24. februar. Foto: Twitter/@kevindakq/Reuters

Mange indikasjoner tyder på at toppen av corona-epidemien på ingen måte er over. Likevel fortsetter NRK og NTB å rapportere Beijings forsikringer. Det er alvorlig nå som epidemien har kommet til Europa.

Rapporter fra Kina forteller om overfylte likhus og krematorier som arbeider overtid og sykehus som avviser syke mennesker. Myndighetene har gjort alt galt fra start: Det er kun opptatt av å redde sitt eget skinn.

Virusutbruddet fører til at Folkekongressen i Kina utsettes for første gang på flere tiår.

Statlige kinesiske medier meldte om utsettelsen mandag. (..)

Folkekongressen, som skulle begynne 5. mars og vare i rundt ti dager, er nå utsatt på ubestemt tid. (NTB 24. februar)

NTB gjengir dødstallene uten en kritisk merknad:

Virusutbruddet har så langt kostet 2.592 personer livet i landet, ifølge de siste tallene som er offentliggjort.

Samtlige, så nær som én av de døde, er registrert i den hardest rammede Hubei-provinsen.

Hvis samtlige på en nær har dødd i Hubei-provinsen, hvordan kan det ha seg at de 3.000 delegatene må være hjemme for å ta seg av smittede?

Begrenset bevegelsesfrihet og karantene i flere områder skaper også praktiske utfordringer for deltakerne.

Kanskje en mer reell grunn er denne:

Ledelsen for Kinas kommunistparti skal heller ikke være lystne på å bli filmet og fotografert med ansiktsmasker all den tid de vil forsøke å gi inntrykk av å ha kontroll på situasjonen.

Stikkordet her er «gi inntrykk av». Regimet har hele tiden tenkt kontroll og ikke fare for spredning. Hvis kamera viste bildet av 3.000 delegater med munnbind ville det også reist spørsmålet om ansvar.

Kineserne er allerede i harnisk over mangel på ansvar. De ser hva som skjer på lokalt plan og hører om mangel på beredskap og kapasitet. Telefonlinjer og internett gjør at slekt og venner sprer nyhetene til andre provinser.

De har bekjente som jobber i førstelinjejobber:

En rapport datert 21. februar:

An internal government document obtained by The Epoch Times revealed that at least 813 police officers and their close family members at the center of the epidemic in Hubei Province have been infected with the novel coronavirus, compounding the challenge for the Chinese regime to contain the virus from spreading.

Et internt regjeringsdokument innhentet av The Epoch Times avslørte at minst 813 politifolk og deres nære familiemedlemmer i sentrum av epidemien i Hubei-provinsen har blitt smittet med det nye koronaviruset, noe som utfordrer det kinesiske regimets utfordringer i å stoppe viruset fra å spre seg. (The Epoch Times)

Panikken brer seg

Nå har viruset kommet til Europa og verden ser én ting som ikke lar seg skjule: Viruset er ekstremt smittsomt.

Det gjør at panikken er ved å bre seg. Tucker Carlson viste i natt bilder av butikkhyller i Milano: De var helt tomme. Denne hamstringen har i seg selv en smitteeffekt.

Norske medier har hittil vært mer lojale overfor Beijing enn den norske befolkningen. Når alvoret går opp for folk, vil det utløse panikk.

En norsk operasangerinne ved operaen i Milano fortalte at alle fly hjem til Norge var fulle i en uke fremover.  Det kunne være slutten på vinterferien, sa hun. Hun la til at hennes familie allerede lørdag hadde hamstret matvarer.

Når ting handler om worst-case-scenario og omsorg for seg og sitt, er det slik folk handler.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂