Jack Ma holdt en tale i oktober som skal ha irritert Beijing. Siden har han forsvunnet og nå spør en hel verden om han har falt i unåde. Foto: Ng Han Guan/AP/Scanpix

Ingen skal føle seg trygg i Kina, ikke en gang de rikeste, som leder og eier av verdens største onlineselskap, Alibaba, Jack Ma. Han forsvant for to måneder siden etter å ha holdt en tale med kritikk av Beijing.

President Xi Jinping ser ut til å ha utviklet den paranoia som mektige ledere ofte gjør. De stoler ikke på noen og tolker lett kritikk som en utfordring av deres posisjon.

Alle i den kinesiske eliten driver med korrupsjon. Rettssakene mot styrterike kinesiske ledere er skueprosesser og alle vet det.

Lai Xiaomin krysset noens spor hvis makt var større enn ham og det kostet ham livet. Anklagene om elskerinne f.eks er latterlig. Rike kinesere ankommer Seattle med kone og elskerinne.

In this image taken from Jan. 5, 2021, video footage run by China’s CCTV via AP Video, Lai Xiaomin, the former head of the state-owned China Huarong Asset Management Co.Ltd., attends court at the Second Intermediate People’s Court of Tianjin in China. Lai has been sentenced to death for bribe taking in one of the harshest punishments for economic crimes in recent years. (CCTV via AP Video)

Den tidligere toppsjefen for et av Kinas største statsstyrte kapitalforvaltningsselskap ble tirsdag dømt til døden for korrupsjon.

Lai Xiaomin, som tidligere var medlem i det kinesiske kommunistpartiet, ga en detaljert tilståelse på den statlige TV-kanalen CCTV i januar 2020.

Tilståelsen ble akkompagnert av bilder av en Beijing-leilighet som angivelig skal være hans, der safer og skap var fylt opp med bunker av pengesedler.

Lai har ifølge domstolen i Tianjin utnyttet posisjonen til å tilegne seg pengene. Domstolen beskriver bestikkelsene som «ekstremt store» og mener Lai har hatt «ekstremt ondsinnede hensikter».

Han skal ha tatt imot så mye som 1,79 milliarder yuan, tilsvarende 2,37 milliarder kroner, for å ha gjort investeringer, tilbudt byggekontrakter og hjulpet med forfremmelser og andre tjenester, mener domstolen.

Lai var tidligere toppsjef for det Hongkong-listede selskapet China Huarong Asset Management Co. Han er også funnet skyldig i bigami, etter å ha levd «som mann og kone» med en kvinne samtidig som han var gift med en annen, og for å ha satt barn til verden utenfor ekteskapet.

Han skal også ha underslått 25 millioner yuan i offentlige midler fra 2009 og fram til 2018, da han ble avsatt og utvist fra kommunistpartiet. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.