Politiet i Hongkong argumenterer med tilhengere av Jimmy Lai, utgiveren av avisen Apple Daily, som ble sluppet løs mot kausjon tirsdag. Etter at USA markerte at det vil støtte Hongkong kan prisen for Kina bli høy. Foto: Lam Yik/Reuters/Scanpix

I en uhyre viktig tale som utenriksminister Mike Pompeo holdt 23. juli går han svært langt i å antyde at USA vil arbeide for regimeskifte i Kina.

Han retter en appell til det kinesiske folk om å samarbeide med USA om å endre kommunistpartiets natur. Slike ord faller neppe i god jord i Beijing. Det er det samme som undergraving sett med deres øyne.

Talen som ble holdt i Nixon-biblioteket i California er den fjerde som Trump-administrasjonens ledere har holdt om forholdet til Kina. De er tydelig ment å sende et klart signal til Beijing og allierte land: For Trump-administrasjonen er det ikke snakk om en forbigående knute på tråden pga corona. Det er et fundamentalt skifte på gang, som ville kommet uansett, men som viruset har understreket viktigheten av.

Pompeo trekker opp forholdet til Kina som en kamp mot et totalitært system, akkurat som med Sovjetunionen. Men de som forstår Kina mener landet utgjør en større trussel enn Sovjet noen gang gjorde.

Chinese leader Xi Jinping is a “true believer in a bankrupt, totalitarian ideology,” Mr. Pompeo said. He stopped shy of explicitly calling for regime change, urging allied countries and the people of China to work with the U.S. to change the Communist Party’s behavior.

The Communist Party “fears the Chinese people’s honest opinions more than any foe,” Mr. Pompeo said in a speech at the Richard Nixon Presidential Library and Museum in Yorba Linda, Calif. The U.S. “must also engage and empower the Chinese people,” he said.

Justisminister William Barr holdt en tale der han snakket om Kina systematiske spionasje og tyveri av amerikansk intellektuell eiendom som en forutsetning for Kinas vekst. Kina må ikke bli en ledende teknologisk nasjon i det 21. århundre, er Trump-administrasjonens konklusjon og den akter å gjøre det som skal til for å hindre det.

Det er altså noe mer enn Huawei som står på spill. Det er kampen om hvem som skal være hegemon i det 21. århundre.

Pompeo sier USA er flere tiår på overtid i forhold til å reagere overfor Kina.

“We are now decades into America not responding to Chinese aggression,” he said, describing U.S. policy as an effort to restore balance to a relationship the administration sees as unfairly tilted toward Beijing.

Kina har forregnet seg. Coronaspredningen fikk USA og flere andre land til å våkne. Et land som jukser med en så alvorlig trussel er i stand til mye. USA akter ikke å la Kina gjøre som de vil i Hongkong.

Og etter Hongkong følger Taiwan. Taiwan er den virkelige testen for USA.

Kinas strategi var å innsirkle USA slik at landet til slutt ikke ville ha noe annet valg enn å avfinne seg med at det var blitt en annenrangs nasjon. Flere vestlige land delte også oppfatningen om at Kina var den nye hegemon.

Barr la stor vekt på at amerikanske selskaper er amoralske i sin omgang med kommunistregimet.  At de handler med et forbrytersk regime, affiserer dem ikke. Barr minnet om at selskaper som Disney gjorde en innsats mot nazismen. Den gang var det ingen tvil om hvor amerikansk næringsliv sto. Men det er det i dag. Hollywood, Silicon Valley og Corporate America bøyer seg for kinesiske ønsker. De tilpasser seg sensuren og forsvarer sin handemåte.

I et intervju med Maria Bartimoro spør Bartimoro hvor sannsynlig det er at amerikanske selskaper kommer til å opptre patriotisk. Hun forteller om en samtale med en Wall Street-investor. Hun spurte ham om han var villig til å gjøre en nasjonal innsats i forhold til Kina, f.eks bringe produksjonen hjem. Investoren svarte at det ikke var hans jobb å skille mellom the good guys og the bad guys. Hans jobb var å tjene mest mulig penger, og hvis det var Kina, so be it.

Barr som har en stor humoristisk sans, svarte at hvis amerikansk næringsliv hadde tenkt likedan på 40-tallet ville vi alle ha snakket tysk idag.

 

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.