Iain Duncan Smith taler i Underhuset i London den 18. oktober 2021. Den tidligere Tory-lederen advarer Vesten om at Kina er en trussel mot vårt system. Foto: Jessica Taylor / UK Parliament via AP / NTB.

Parallelt med at G20-møtet har gått av stabelen i Roma, har en Kina-kritisk internasjonal parlamentariker­gruppe møttes i den italienske hovedstaden med sikte på å påvirke ledere for G20-landene til å bli tøffere mot Beijing-regimet.

For Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC), som ble grunnlagt i 2020 og har rundt 200 medlemmer fra en rekke land, er det et mål å bevisstgjøre G20-lederne om at det kinesiske kommunistpartiet er en trussel mot verden, rapporterer Toronto Star.

“This is the most significant problem the free world faces right now, there is no bigger problem than the behaviour and structure of China,” Iain Duncan Smith, an MP in the United Kingdom and former leader of the country’s Conservatives, told the Star. “China breaks all the rules.”

IPAC forlanger at verdens regjeringer konfronterer Kina mer i spørsmål som menneskerettigheter, handel og internasjonal rett, foruten å redusere den økonomiske avhengigheten av landet, skriver den canadiske avisen.

Iain Duncan Smith, som er en av IPACs frontfigurer, retter ikke bare flengende kritikk mot Kina, som han kaller en bandittstat; han anklager også resten av verden for ikke å være oppmerksom på at Beijing-regimet er en fare.

The world’s governments “have been asleep at the wheel,” he said.

“All of this is a rogue state” Duncan Smith said. “There is more to life than just cheap trade and the more we feed China the worse it gets. That’s what all this is about.”

Blant deltagerne under IPAC-arrangementet var Taiwans utenriksminister Joseph Wu, som for tiden er på reise i Tsjekkia og Slovakia, men holdt et innlegg på videolink til Roma. Kinas fremvekst under kommunistpartiets ledelse er en avgjørende utfordring for verdens demokratier, sa Wu ifølge Il Foglio.

Iain Duncan Smith bruker harde ord om Kina overfor den italienske kommentaravisen lørdag. Kina har gått til kald krig mot Vesten, hevder Duncan Smith – men Vesten gjør ingenting for å forsvare seg. Tvert imot: Universitetene i hans hjemland Storbritannia har gjort seg avhengige av penger fra Kina. Den britiske regjeringen er heller ikke tøff nok mot Beijing, sier han.

Duncan Smith trekker også en linje fra nazismen til Kina:

«Det typiske problemet i den frie verden er at når vi har observert visse situasjoner i autoritære land, har vi sittet stille og fortalt oss at de aldi kommer til å gjøre det de sier. Tenk på Hitler eller Mussolini. I ti år har Kina sagt at de ønsker å bli verdens største økonomi og en hegemonisk makt, og at de vil bytte ut vårt system med sitt eget.»

Det systemet ønsker vi ikke å leve under, fastslår den tidligere Tory-lederen.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂