Nytt

Fra undertegningen av «fase én» i handelsavtalen mellom USA og Kina i Det hvite hus i Washington den 15. januar 2020. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix.

USAs president Donald Trump og Kinas visepresident Liu He undertegnet onsdag en avtale i åtte punkter som går i retning av en pause i handelskrigen mellom verdens to største økonomier.

Avtalen forplikter Kina til å kjøpe amerikanske varer for 200 milliarder dollar ekstra i løpet av to år, samtidig som USA opprettholder tollsatser på tre fjerdedeler av den kinesiske eksporten, skriver Wall Street Journal.

Kina fjerner restriksjoner som har hindret amerikanske finansinstitusjoners tilgang til det kinesiske markedet, forplikter seg til ikke å manipulere med egen valuta, og går i prinsipp med på å motarbeide tyveri av intellektuell eiendom.

Med det er den såkalte «fase én» på veien mot en ny og fullstendig handelsavtale mellom USA og Kina fullført. Trump omtaler det som et betydningsfullt første skritt på veien mot rettferdig handel til gjensidig fordel.

Men vanskelige oppgaver venter forhandlerne fremdeles:

Possible tariff reductions will be left to later negotiations, which will cover a host of difficult issues at the heart of the trade battle, including Chinese subsidies to domestic companies and Beijing’s oversight of Chinese state-owned firms. Those talks are expected to begin fairly soon but not conclude until after the U.S. presidential election in November.

Avtalen ser ut til å være fordelaktig for USA, som på sin side gjør langt færre innrømmelser enn Kina, uten at det nødvendigvis vil ende med å øke det økonomiske samkvemmet mellom de to landene:

While the deal contains wins for the U.S., the fact that most tariffs will remain on Chinese imports clouds prospects for growth in business investment between the two countries, said John Frisbie, a China expert at the trade consulting firm of Hills & Co.

Det amerikanske aksjemarkedet reagerte positivt på undertegningen, og Dow Jones-indeksen gikk onsdag over 29.000.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!