Sakset/Fra hofta

Trump er den mest tilgjengelige president i historien. Mediene er mot ham, men de dekker alt han sier og gjør. Trump tar seg tid, som her på Andrews Air base fredag før han flyr til toppmøtet i Biarritz i Frankrike, hvor G7-møtet finner sted. Foto: Leigh Vogel / CNP / MEGA / Reuters /Scanpix.

Det er USAs krig med Kina og det er Trumps krig med Kina. De er overlappende, men ikke identiske. Selv Demokratene er klar over Kinas ambisjoner om hegemoni og deres villighet til å bruke alle metoder for nå dit. Herunder tyveri, subsidier, spionasje osv.

Men derfra til å «gjøre det», tørre å utfordre Kina, er det langt. Risikoen er at verdensøkonomien og USAs økonomi kan bli kastet ut i resesjon. Trump viser at han er villig til å ta den risikoen,

Fredag svarte han på Kinas heving av straffetoll på amerikanske varer, med å gjøre det samme på kinesiske, bare i enda større omfang. Trump sender tydelige signaler om at han ikke er redd for å ta en konfrontasjon. Han har mediene mot seg, han har handelskammeret mot seg. Men han begynner å bli vant til det. Tre år under konstant sperrild har lært Trump å fokusere på målet og ikke bry seg om støyen.

Fredag ble det kjent at Kina planlegger å innføre toll på ytterligere amerikanske varer til en verdi av over 75 milliarder dollar, blant annet på amerikanske biler og bildeler.

Tollsatsene vil variere mellom 5 og 10 prosent og vil bli implementert i løpet av to runder – 1. september og 15. desember, ifølge kinesiske myndigheter.

Kina opplyser også at landet vil innføre toll på 25 og 5 prosent på henholdsvis amerikanske biler og bildeler fra og med 15. desember. (NTB)

Kina tror at Trumps nerver ikke holder. De øker tollen rett før G7-møtet i Biarritz i helgen.

“China has taken the countermeasures so that U.S. decision-makers wake up and smell the coffee. And appreciate that until Washington follows the Osaka consensus, there can be no deal.”

Men Trump kjenner EU nå, de er lett å lese. Tyskland vil gjerne gjøre business med Kina og Iran. De setter penger foran sikkerhetspolitikk, for de kan overlate sikkerhetspolitikken til USA.

Trumps kontante respons fikk Wall Street til å falle 3 prosent fredag. Det er en risiko for resesjon. Trump er åpenbart villig til å ta den.

“The president’s trade war threatens to push the economy into a ditch,” said Mark Zandi, chief economist at Moody’s Analytics. “The president is hoping that the Federal Reserve will … bail him out, but if he continues to pursue the war, the Fed won’t be up to the task.”

Men hvor klok er Kinas politikk når de straffebelegger soyabønner og import av svin? Kinas grisepopulasjon er rammet av afrikansk sviepest og millioner av purker har måttet slaktes. Svin er kinesernes viktigste proteinkilde.

Among U.S. goods targeted by Beijing’s latest duties were soybeans, which will be hit with an extra 5% tariff starting Sept. 1. China will also tag beef and pork from the United States with an extra 10% tariff, as well as ethanol with an additional 10% duty from December 15.

Although the Trump administration has rolled out aid to farmers stung by China’s tariffs, there is growing frustration in America’s agricultural belt, a key political constituency for Trump as he heads into his 2020 re-election campaign.

Matmangel har vært en politisk faktor i Kinas historie og man skulle tro Reuters ville nevne svinepesten. I stedet konsentrerer byrået seg om misnøyen blant amerikanske bønder og bare den.

Vestlige medier glemmer det større bildet i handelskrigen mellom USA og Kina:

Demokratidemonstrasjonene i Hongkong, salget av amerikanske 66  F-16-fly til Taiwan, Kinas ekspasjon i Sørkinahavet, som særlig støter an mot Vietnam. Et kinesisk seismikkskip driver leting innenfor Vietnams økonomiske sone.

A Chinese survey vessel on Saturday extended its activities to an area closer to Vietnam’s coastline, ship tracking data showed, after the United States and Australia expressed concern about China’s actions in the disputed waterways.

The Haiyang Dizhi 8 vessel first entered Vietnam’s exclusive economic zone (EEZ) early last month where it began a weeks-long seismic survey, triggering a tense standoff between military and coastguard vessels from Vietnam and China.

Kina har også ertet på seg Australia som nå har samme syn på Kina som USA: En strategisk trussel.

Taiwan

Salget av F-16 fly til en verdi av 72 milliarder har irritert Kina kraftig:

Mandag betegnet Geng Shuang USAs våpensalg til Taiwansom et alvorlig brudd på avtaler mellom Washington og Beijing og sa at salget «utgjør alvorlig innblanding i Kinas interne anliggender».

Han ba også USA om å avbryte de godkjente jagerflysalgene, slutte å selge våpen til Taiwan og avstå fra å ha militær kontakt med Taiwan.

– Hvis ikke er USA nødt til å ta alle konsekvensene, sa Geng.

Kina truer med å straffe selskapene som er leverandører til flyet. Kina kobler selv sikkerhet, politikk og handel.

Trump ba amerikanske selskaper vurdere å trekke seg ut av Kina. Men amerikanske selskaper har for lengst begynt å forlate Kina i frustrasjon over at det ikke er like konkurransevilkår og for mye byråkratisk red tape. Dette nevner heller ikke Reuters.

Styrkeforholdet på lengre sikt er i USAs favør. Det må det bli når et land som tjener enormt på handel med et annet land, tror det sitter i en fordelssituasjon. Når denne posisjonen er oppnådd gjennom manipulert valuta, subsidier, intellektuelt tyveri og spionasje, kan det hende man burde besinne seg.

Men slikt forstår ikke diktaturer.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.