Kinas visestatsminister fører forhandlingene i Washington. Her under et besøk hos Trump 4. april. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Den amerikanske tollen på kinesiske varer ble fredag hevet til 25 prosent, slik Trump hadde lovet. Tollen gjelder varer for 250 milliarder dollar, men kan bli utvidet til å gjelde alle kinesiske varer. Markedene er nervøse for handelskrig.

President Donald Trump’s latest tariff hike on Chinese goods took effect Friday and Beijing said it would retaliate, escalating a battle over China’s technology ambitions and other trade strains. (…)

The latest increase extends 25% U.S. duties to a total of $250 billion of Chinese imports. Trump said Sunday he might extend penalties to all Chinese goods shipped to the United States.

Kina lover å svare, men Kina har et problem: Det importerer ikke så mange amerikanske varer og har snart ikke flere å legge toll på. Motsatt har USA en rekke kinesiskse det kan legge toll på. Det kommer av det skjeve handelsforholdet, hvilket gjør at Trump stiller med de sterkeste kortene. Det er Kina som har mest å tape.

Vindu

Forhandlerne har et tidsvindu som ennå står oppe noen dager. De varene som ble eksportert fra Kina før tidsfristen, midatt fredag, vil ikke få den høye tollen når de når USA. Overfarten tar normalt tre uker.

USA er irritert over at Kina ikke vil inngå bindende straffereaksjoner mot brudd på avtaler. Kina har drevet massivt tyveri av teknologi, know-how og såkalt «inntellektuell eiendom». Dette vil USA ha slutt på og hvis avtaler skal ha noen virkning må det være regelbundet straff.

Trump er i en sterk posisjon også fordi amerikansk økonomi går så det suser.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂