President Xi Jinping

Kina sier de vil svare på amerikansk straffetoll og markedene går ned. Men det som for alvor burde vekke oppsikt er trusler om salg av amerikanske statsobligasjoner og kansellering av ordrer.

Først kom meldingen om at Kina også legger toll på amerikanske varer. Det var forutsigbart. Men så:

 

Samtidig sier redaktøren i den kinesiske avisa Global Times, som eies av regjeringspartiet, at Beijing vurderer ytterligere tiltak. Blant alternativene som skal være på bordet, er salg av store mengder amerikanske statsobligasjoner, stans i kjøp av amerikanske landbruksprodukter og kutt i ordrer for Boeing-fly.

Boeing-aksjen falt 2,4 prosent etter børsåpningen mandag. Luftfartsselskapet sier i en uttalelse at de føler seg sikre på at handelssamtalene kommer til å lykkes.

Børsfallet kan tyde på økt bekymring blant investorer for at handelssamtalene mellom USA og Kina kan bryte fullstendig sammen. Amerikanske aksjer hadde en opptur fredag etter at samtalene ble avsluttet med et løfte fra begge parter om å fortsette å snakke sammen, på tross av at de mislyktes med å spikre en avtale. (1NTB)

Det virker ikke som om Kina helt har tatt inn over seg at det er USA som sitter med de beste kortene. De har et handelsunderskudd med Kina på flere hundre milliarder dollar i året. Det er altså Kina som har mye å tape. Men den nasjonale stoltheten og prestisjen ser ut til å veie tungt.

Mye har skjedd når det gjelder innsikt i Kinas metoder og målsettinger. Varmluft-retorikken til Obama og Biden går ikke hjem lenger. Biden fikk en milliard dollar til sin sønns hedgefond. Siden Biden har lansert sitt kandiatur vil gravejournalister trenge til bunns i denne korrupsjonen.

Kina kom inn i Verdens handelsorganisasjon som et fattig land med særfordeler. Det samme gjaldt Paris-avtalen om klima. Den ga Kina og India et fritak fra klimautslipp i 13 år, noe som ville latt Kina gå forbi USA. Men det var kanskje meningen?

Still, those are the unmistakable stakes here: national interest and the American-led global order. What Xi wants is not a mutually acceptable deal, but a return to China’s business as usual: to keep displacing global orderaway from the rule of law and relatively free commerce and imprisoning it to Chinese feudal mercantilism. That grand ambition explains China’s rampant intellectual property theft and its militarization of the South China Sea. Xi is playing for the World Series in perpetuity.

 

 

America will pay for it if Trump backs down to China now