Illustrasjonsfoto: AP Photo/Michel Euler, File

En russisk hackergruppe lyktes med å få tilgang til epostkontoene til flere toppsjefer i Microsoft, opplyser selskapet. Det er uklart hvor mye skade som er utrettet.

En russisk hackergruppe, som er navngitt som Nobelium, fikk tilgang til selskapets systemer 12. januar og stjal eposter og dokumenter.

NTB-AFP-Reuters melder om saken.

Microsoft skriver at hackerne fikk tilgang til «en veldig liten prosentandel» av selskapets epostkontoer, men at det blant dem som ble rammet, var toppledere og ansatte i avdelingene for datasikkerhet og juss.

Dette er normalt personer som omgir seg med en relativt høy grad av digital sikkerhet, men avanserte hackere med rett kunnskap, rette ressurser  og ikke minst den rette destruktive intensjonen, vil kunne klare å trenge igjennom svært mye av sikkerhetstiltak.

Gruppen har flere navn, blant dem Midnight Blizzard og Cozy Bear, og USA mener den er tilknyttet til den russiske etterretningstjenesten SVR.

Den ble kjent da den ble mistenkt for å ha hacket Demokratenes nasjonalkomité i forbindelse med presidentvalget i 2016.

Dette seneste angrepet begynte i november, da hackerne prøvde ut et passord på en lang rekke kontoer og traff på en gammel testkonto, som de så brukte til å skaffe seg tilgang til andre kontoer, opplyser Microsoft.

Ifølge selskapet er det ingen indikasjoner på at de fikk tilgang til kundekontoer, produksjonssystemer, kildekode eller KI-programvare.

– Gitt realiteten med truende aktører som er finansiert og får ressurser av nasjonalstater, justerer vi balansen vi er nødt til å ha mellom sikkerhet og forretningsrisiko, sier selskapet.

Når man står overfor store stater som går til digital angrep, med alt av sine ressurser, er det naturlig at sikkerhetstiltakene må være svært høye.

Microsoft-produkter blir brukt mye av amerikanske myndigheter, og selskapet fikk kritikk i fjor etter at kinesiske hackere stjal eposter fra høytstående personer i USAs utenriksdepartement.

Kina og Russland ser ut til å være blant de nasjoner som i størst grad utøver denne typen aktiviteter mot myndigheter, selskaper og enkeltpersoner i andre land. Også det tilbakestående Nord-Korea, av alle, har satset på dette området

Nettopp det å utvikle og distribuere kapasiteter som kun har til formål å skape ødeleggelse og kaos i andre land, ser for tiden ut til å være det eneste området der de nevnte diktatur-nasjoner «utmerker» seg i verden.

Mange vil mene begrepet bandittstater blir mer og mer treffende.

Det har vært flere slike angrep i senere tid, se artikkel under.

Les også:

Russland med massivt dataangrep mot ukrainsk telekomselskap

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.