Illustrasjonsfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau NTB

Russiske hackere har i månedsvis stjålet tilgang til systemene til Ukrainas største telekomselskap Kyivstar, og skal ha gjort stor skade.

Russland angriper Ukraina med mer enn soldater, bomber og raketter. Også elektronisk krigføring i form av hacking settes inn, for å påføre nabolandet og innbyggerne der størst mulig problemer.

I et større hackerangrep på Ukrainas største telekomselskap Kyivstar, mistet rundt 24 millioner brukere tilgang til sine mobiltjenester i flere dager fra 12. desember.

Et slikt angrep har konsekvenser på mange måter.

Illja Vitiuk, leder for datasikkerhet i den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU, sier til Reuters at angrepet førte til «katastrofal» ødeleggelse, og at det hadde som mål å skape psykologisk skade og samle inn etterretningsinformasjon,

NTB-Reuters melder om saken.

– Dette angrepet er en tydelig beskjed, en stor advarsel, ikke bare til Ukraina, men til hele den vestlige verden, som må skjønne at ingen faktisk er urørlig, sier Illja Vitiuk til Reuters.

Vitiuk opplyser at de russiske hackerne angrep telekomselskapet fra mars i fjor, og at de fikk tak i brukernes personlige data, kunne se hvor de var gjennom mobiltelefonene og lese deres private meldinger.

Fra mobilselskapets side forklares det at skadene tross alt har begrenset omfang:

– Kyivstar jobber tett med sikkerhetstjenesten for å undersøke hva som skjedde. Ingen informasjon om lekkasjer av personlige data og abonnentdata er oppdaget, sier en talsperson for selskapet.

Den omfattende digitale strukturen i de fleste land i dag, viser seg å være et sårbart punkt for denne typen angrep. Mange samfunnsfunksjoner er svært utsatte, og både institusjoner, bedrifter og  innbyggere kan på et øyeblikk miste tjenester de tar for gitt i hverdagen.

I andre nasjoner merker man seg antagelig hvordan russerne stadig utvikler sin kompetanse innen det å forvolde skade og kaos, også på det digitale området.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.