Kina bygger verdens første totalovervåkede samfunn. Kan det være at denne makten har gått lederne til hodet? Hver eneste borger får poeng og deres scorecard bestemmer om hva slags skoler de får gå på, hvorvidt de får reise osv. En kineser ansatt i et amerikansk selskap gikk hver dag til kontoret. Da hun fikk spørsmål om hvorfor hun ikke brukte transport, svarte hun at det var for å få tilstrekkelig med skritt på sitt scorecard. Ellers ville hun ikke få måloppnoelse. Fra et butikksenter i Beijing 29. januar. Foto: Jason Lee/Reuters/Scanpix

Kinas utenriksdepartement benekter alle anklager som USA har rettet mot Huawei og antyder at det kan komme reaksjoner.

Utenriksdepartementet i Beijing ber Washington trekke tilbake begjæringen som USA har sendt til Canada om å få Meng utlevert.

– USA har vist mangelfull respekt overfor standhaftigheten som Beijing har vist i saken, heter det i uttalelsen.

Det er vanskelig å vite hva Beijing mener med «mangelfull respekt». Kina taper ansikt. Men skulle USA latt forbrytelsene passere av den grunn? Det kan hende Beijing mener det. At pågripelsen av Meng Wanzhou var en uvennlig handling.

– Vi oppfordrer USA til umiddelbart å trekke tilbake arrestordren mot Meng Wanzhou og til å stanse denne type utleveringsanmodninger, sier departementets talsmann Geng Shuang.

Den kinesiske regjering avviser også alle anklager mot Huwawwei som selskap. Men ikke bare det, USA må slutte med å gripe inn.

– Washington må stanse de urimelige inngrepene mot Huawei og andre selskaper, oppfordrer kinesisk UD i en annen uttalelse tirsdag. Beijing mener det ligger «sterk politisk motivasjon og politisk manipulering» bak USAs ståsted i saken.

Det ligger indirekte en trussel i uttalelsen, hvis USA ikke «slutter» med.å anklage Huawei. USA er ikke i god tro, men handler ut fra politiske motiver, mener Beijing.

– Huawei er skuffet etter å ha hørt tiltalepunktene mot selskapet i dag. Selskapet nekter for at selskapet selv eller noen datterselskaper eller tilknyttede selskaper har begått noen av de påståtte lovbruddene som fremkommer i tiltalen, skriver Huawei i en uttalelse.

– Selskapet er ikke kjent med at Meng Wanzhou har gjort noe galt og tror retten i USA til slutt vil komme fram til samme konklusjon. (NTB)

Det kan virke som om Beijing ikke kommer til å finne seg i at økonomidirektøren for ett av dets største selskap stilles for retten som en kriminell.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.