Michael Kovrig (i midten), hjemme i Canada etter tre år i fengsel i Kina. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP.

 

Canadierne Michael Kovrig og Michael Spavor kom hjem til Canada lørdag etter tre år i kinesisk fengsel. Samtidig kom Huawei-topp Meng Wanzhou tilbake til Kina.

Den tidligere diplomaten Michael Kovrig og forretningsmannen Michael Spavor ble løslatt og satt på et fly tilbake til Canada kort tid etter at Huawei-toppen Meng Wanzhou ble løslatt etter å ha sittet tre år i husarrest i Vancouver i Canada.

Lørdag ettermiddag norsk tid landet Kovrig og Spavour i Calgary der de ble tatt imot av statsminister Justin Trudeau.

– Disse to mennene har vært gjennom en svært vanskelig tid. I løpet av de siste tusen dagene har de vist styrke og utholdenhet, og det har inspirert oss alle, sa Trudeau.

Kovrig fløy deretter videre til Toronto der han ble tatt imot av sin kone og søster.

– Det er fantastisk å være tilbake i Canada, og jeg er svært takknemlig overfor alle som har jobbet så hardt for å få oss hjem, sa en betydelig tynnere Kovrig til pressen.

På rød løper

Kort tid etter at Kovrig og Spavour landet i Calgary, landet Meng på flyplassen i den kinesiske storbyen Shenzhen. Ikledd en rød kjole vinket hun til de mange frammøtte mens hun gikk ned flytrappen og over en rød løper som var rullet ut.

Mange mennesker hadde møtt opp på flyplassen for å ta imot henne, mange av dem var Huawei-ansatte. Hun ble tatt imot med jubelrop, applaus og blomster.

– Som en vanlig borger hadde jeg ikke kunnet få tilbake min frihet uten støtte fra mitt elskede hjemland og fra det kinesiske folk, sa hun.

Bitter diplomatisk strid

Kovrig og Spavor ble pågrepet i Kina i desember 2018 like etter at canadiske myndigheter pågrep Meng på grunn av en utleveringsbegjæring fra USA.

Spavor ble i august dømt til elleve års fengsel for spionasje og ulovlig deling av statshemmeligheter. Også den tidligere diplomaten Kovrig var tiltalt for lignende forhold. Sakene førte til et svært anstrengt forhold mellom Canada og USA på den ene siden og Kina.

Meng Wanzhou er Huaweis finansdirektør og datter av den kinesiske telekom-gigantens grunnlegger Ren Zhengfei. Hun ble pågrepet i Canada i 2018 etter at USA krevde henne utlevert og anklaget henne for bedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.

Hun har hele tiden hevdet sin uskyld og sagt at anklagene var politisk motivert.

Les også:

Spiontiltalt canadier dømmes til elleve års fengsel i Kina

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.