Michael Spavor, en av to canadiere som Kina anklager for spionasje, er dømt til elleve år i fengsel. Canada mener rettssaken er politisk motivert.

Spavor er «funnet skyldig i spionasje og i å på ulovlig vis ha delt statshemmeligheter. Han ble dømt til elleve år i fengsel», heter det i en uttalelse fra domstolen i byen Dandong.

Ifølge Bloomberg heter det videre at Spavor vil bli utvist, men at det er uklart om det vil skje før eller etter dommen er sonet.

– Vi fordømmer avgjørelsen, sa Dominic Barton, Canadas ambassadør til Kina, til reportere utenfor domstolen onsdag.

– Det er en mulighet for anke. Det er noe han vil snakke med advokatene sine om, la Barton til.

Anstrengt forhold

Også Michael Kovrig, en tidligere canadisk diplomat, er tiltalt for lignende forhold. Sakene har ført til et svært anstrengt forhold mellom Canada og Kina. De har begge gått bak lukkede dører, og canadierne har uttrykt sterk bekymring over mangelen på innsyn.

Både Spavor og Kovrig ble pågrepet kort tid etter at den kinesiske Huawei-toppen Meng Wanzhou ble pågrepet i Canada i desember 2018, og canadiske myndigheter mener det er snakk om en gjengjeldelse.

Rettssakene mot begge canadierne har vært svært korte, og ved begge tilfeller dro diplomater fra en rekke land til Dandong. Jim Nickel, Chargé d’affaires ved den canadiske ambassaden i Kina, har omtalt dette som en solidarisk gest. Flere var igjen samlet i Beijing onsdag.

Anke mot dødsdom ble avvist

Tirsdag avviste en kinesisk domstol anken til canadieren Robert Schellenberg, som er dømt til døden i en narkotikasak. Canada fordømmer også den dommen.

Schellenberg ble dømt i til fengsel i 2018 for smugling av narkotika. Han ble brått dømt på nytt i januar 2019, og dommen ble skjerpet til dødsstraff.

Det skjedde samtidig som kinesiske myndigheter prøvde å legge press på Canada for å løslate Meng Wanzhou. Hun ble pågrepet i Canada fordi USA hadde siktet henne for bedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂