Robert Schellenberg ble dømt i til fengsel i 2018 for smugling av narkotika. Han ble brått dømt på nytt i januar 2019, og dommen ble skjerpet til dødsstraff.

Det skjedde samtidig som kinesiske myndigheter prøvde å legge press på Canada for å løslate den kinesiske Huawei-sjefen Meng Wanzhou. Hun ble pågrepet i Canada fordi USA hadde siktet henne for bedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.

En domstol i Liaoning-provinsen avviste Schellenbergs anke og skriver i en uttalelse at straffen var passende og at behandlingen i en lavere rettsinstans var rettsgyldig.

– Vi fordømmer kjennelsen på det sterkeste og ber Kina om redusere straffen, sier Canadas ambassadør i Beijing Dominic Barton.

– Rettssaken og den påfølgende straffen var helt vilkårlig, sier Barton på telefon fra den nordøstlige byen Shenyang, hvor han deltok på ankerettshøringen.

Saken er sendt til Kinas høyesterett for gjennomgang, noe som er påkrevd før en dødsdom blir fullbyrdet.

– Vi er fortsatt dypt bekymret over Kinas vilkårlig bruk av dødsstraff, legger Barton til.

Schellenberg ble pågrepet i desember 2014 og siktet året etter for medvirking til smugling av 222 kilo metamfetamin fra Kina til i Australia.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂