Meng Wanzhou tilhører den absolutte toppen i det kinesiske hierarkiet. Hun er sluppet ut av fengsel, men må vente i Canada mens saken går sin gang.

Kinesiske myndigheter faller tilbake på rå makt når de føler seg presset. Ingen var i tvil om at pågripelsen av en Huawei-direktør ville bli tatt unådig opp i Bejing. Men å ta andre lands borgere som gisler fører neppe frem.

Tvert imot avslører Kina at det ikke er i stand til å håndtere delikate situasjoner med finesse og diplomati.

Man kan diskutere klokskapen i pågripelsen av finansdirektør Meng Wanzhou på et tidspunkt der USA har plukket opp hansken i handelsforholdet, i tyveri av intellektuell eiendom og spionasje.

David P Goldman mener at det kan ha vært krefter i the Deep State som ønsket å sette Trump i forlegenhet ved å utløse en så stor krise at Trump ville bli tvunget til en ydmykende retrett. Men så har ikke skjedd.

USA hadde en internasjonal etterlysning på Wanzhou som Canada etterkom. Hvis ting går etter boken vil hun bli utlevert til USA. Det vil kunne bli en rettssak med tap av ansikt for Kina. Hvordan vil president på livstid, Xi Jinping, ta det?

Mange andre konflikttemaer er oppe: En kinesisk admiral sa nylig at Kina i tilfelle konflikt ville ta ut to amerikanske hangarskip på dag én.

Taiwan er et vedvarende konflikttema. USA leverer våpen og Kina protesterer.

Det Kina ikke ser ut til å ha fått med seg er at det er en økende reaksjon på Kinas forretningsmetoder i Vesten. Stater liker ikke å bli hverken bedratt eller spionert på av sine forretningsforbindelser.

Kina vil ha i pose og sekk.

Derfor handler Huawei om noe langt mer enn bare brudd på sanksjonene mot Iran.

Siden pågripelsen av en Huawei-direktør i Canada 1. desember, er 13 canadiere arrestert i Kina, ifølge canadiske myndigheter. Minst åtte er sluppet fri igjen.

Talsmann Guillaume Berube i Canadas utenriksdepartement bekrefter tallet overfor nyhetsbyrået AFP og legger til at ingen av pågripelsene har skjedd i Hongkong.

Blant de 13 er den tidligere diplomaten Michael Kovrig og konsulenten Michael Spavor, som ble pågrepet 10. desember og anklaget for aktiviteter som truet rikets sikkerhet. Sarah McIver, som senere er sluppet fri er også med i tallet Berube viser til. Disse tre er de eneste sakene som har vært offentlig kjent hittil.

Totalt er rundt 200 canadiere pågrepet i Kina for ulike forhold, et tall som har vært forholdsvis stabilt de siste årene. (..)

Canadas utenriksminister har gjentatte ganger bedt om at de to canadierne løslates og betegner pågripelsene som vilkårlige. Både USA og flere europeiske land støtter Canadas krav. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.