John McCallum. Foto: Reuters/Scanpix

Canadas statsminister Justin Trudeau har sparket sin ambassadør til Kina, John McCallum.

– I går ba jeg om og aksepterte John McCallums oppsigelse som Canadas ambassadør til Kina, sier Trudeau i en uttalelse.

Han takket McCallum, som tidligere var innvandring- og flyktningminister i Trudeaus regjering, for sin tjeneste gjennom 20 år i offentlig sektor.

Trudeau sier Jim Nickel, som er den fungerende lederen ved den canadiske ambassaden i Beijing, nå vil representere Canada i Kina.

Forsnakket seg

Oppsigelsen kommer etter at McCallum fredag sa til avisen Toronto Star at det ville være «flott» om USA droppet sin forespørsel om utlevering for den pågrepne Huawei-direktøren Meng Wanzhou.

Han sa også til kinesiske medier i Toronto at utleveringen av Meng til USA ikke ville vært et «godt resultat». Han antydet også at pågripelsen var politisk motivert.

Tidligere i uken sa han i en uttalelse at han hadde forsnakket seg da han sa at Meng har et godt argument for å ikke bli utlevert.

USA begjærer utlevering

Meng ble pågrepet i Canada i desember. I tillegg til å være finansdirektør i Huawei er hun også datteren til mobilgigantens grunnlegger. Pågripelsen har ført til en diplomatisk krise mellom Canada og Kina.

USA anklager Meng for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran. Tirsdag bekreftet de sine planer om å begjære henne utlevert.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.