Journalisten mener Canadas statsminister Justin Trudeau beundrer det kinesiske diktaturet. Her et tidligere møte i Beijing mellom Trudeau og Kinas president Xi Jinping. Foto: Wu Hong / Pool via Reuters / NTB

De føderale myndighetene i Ottawa inngår et samarbeid med den kinesiske tech-giganten Huawei, for å finansiere forskning på universiteter i Canada. Kritikere hevder dette samarbeidet kan være en trussel mot nasjonal sikkerhet og økonomiske interesser, skriver Globe and Mail, videreformidlet av Newswatch.

The National Sciences and Engineering Research Council (NSERC), a federal agency, is collaborating with the Canadian arm of Huawei Technologies Co. Ltd. to fund the studies. Top universities in the United States and Britain have shunned further research money from Huawei over intellectual-property and national-security concerns.

Journalisten Ezra Levant er ikke særlig begeistret for samarbeidet med Huawei, et selskap som er anklaget for å ha hacket det kanadiske selskapet Nortel for bedriftshemmeligheter, og som kommer fra et land som kidnappet to kanadiske borgere i desember 2018.

Levant mener hele saken viser at Canadas statsminister Justin Trudeau beundrer det kinesiske diktaturet.

Huawei hevder de ikke kjente til cyber-angrepet på Nortel. Kinesiske myndigheter påstår at Michael Spavor og Michael Kovrig, de to kanadiske borgerne som ble arrestert i Kina i 2018, utgjorde en trussel mot Kinas nasjonale sikkerhet.

De to skal ha blitt utsatt for en rekke avhør hver dag, og var komplett isolerte uten å se dagslys på flere måneder. Kina arresterte samtidig finansdirektøren i Huawei, Meng Wanzhou.

Denne saken har ført til et spent diplomatisk forhold mellom Kina og Canada. Det er fortsatt ingen tegn til at Kina vil løslate de kanadiske borgerne, skrev Globe and Mail i desember 2020.

The Canadian government has sought to exert pressure on Beijing to release the men, whose detention Ottawa has called “arbitrary.” On Monday, Foreign Affairs Minister Chrystia Freeland said she had most recently raised their case with foreign ministers at NATO and G7 meetings.

“This is an issue where we are talking about it with our closest allies around the world and getting their support,” she said.

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂