Biter av litium flyter i parafin. Foto: Tomihahndorf / Wikimedia.

Regjeringen i Canada høster kritikk fra opposisjonen og sikkerhets­eksperter for ikke å ha stanset et kinesisk oppkjøp av et canadisk litium-selskap basert i Argentina av sikkerhets­grunner, samt for uklare meddelelser om prosessen rundt godkjennelsen av kjøpet.

Det skriver The Globe and Mail.

Den 8. oktober 2021 ble det kunngjort at det statseide kinesiske selskapet Zijin Mining Group hadde inngått avtale om kjøpt av det canadiske selskapet Neo Lithium Corp, som planlegger å utvinne litium fra en mine i Argentina som kan forsyne elbil-industrien i 50 år.

Oppkjøpet måtte etter loven godkjennes av canadiske myndigheter, og den 27. januar 2022 kunne Reuters opplyse at Canadas regjering ved innovasjonsminister Francois-Philippe Champagne ikke anså transaksjonen for å være en nasjonal sikkerhetsrisiko.

Canadas konservative parti, som er i opposisjon til den canadiske regjeringen utgått fra Canadas liberale parti ledet av statsminister Justin Trudeau, mener at avgjørelsen er meningsløs all den tid den geopolitiske konkurrenten Kina dominerer markedet for litium og andre strategisk viktige metaller.

The Conservatives say the decision to permit the purchase makes no sense at a time when Washington is working with Canada to boost regional supply chains of critical minerals to counter China’s dominance.

Under en parlamentarisk høring om oppkjøpet i forrige uke var den ansvarlige statsråden uklar i sine meddelelser om prosessen som endte med godkjennelse av transaksjonen. Francois-Philippe Champagne ville ikke si eksakt når regjeringen fikk vite om den, skriver The Globe and Mail.

Adding to the opacity, Deputy Industry Minister Simon Kennedy said in the same hearing that an extended review took place, beyond the minimum 45 day requirement. But he too refused to be tied down on specifics. When pressed, he said the government reviewed the deal for “some time,” over a period of months. Mr. Kennedy declined an interview.

En ekspert som vitnet under høringen hevder at tidslinjen regjeringen skisserer for prosessen, ikke kan stemme:

Wesley Wark, senior fellow at the Centre for International Governance Innovation, was one of several expert witnesses who testified last week in parliamentary hearings on the deal. He said Mr. Kennedy’s timeline of the review process doesn’t square with the public record.

“Testimony provided by the Deputy Minister of ISED to the Committee about an expanded time frame for national security review regarding the Neo Lithium acquisition appears to be contrary to the facts of the case,” Mr. Wark wrote in a brief submitted to the standing committee on industry and technology this week.

En av statsrådene samt hans stedfortreder har hevdet at detaljene er konfidensielle, for siden å gå ut med dem likevel:

Both the Industry Minister and the Deputy Minister have cited confidentiality requirements under the Investment Canada Act as the reason for their silence on the timeline of the security review. But last week Mr. Champagne and Mr. Kennedy disclosed added details of the review process that the ministry had previously characterized as confidential.

Kina er blant verdens største produsenter av litium, kontrollerer 60 prosent av verdens raffinering av metallet, og er dessuten den aller største produsenten av litiumbatterier. Canada er på sin side helt fraværende i bransjen.

Innovasjonsministeren har en overraskende forklaring på hvorfor Neo Lithium ikke er av interesse for Canada:

Mr. Champagne has said that keeping Neo Lithium as a Canadian company would not benefit the domestic lithium supply chain, because North American automakers would not be able to use lithium produced so far away.

Hvorfor kan man importere ferskvarer som frukt fra Latin-Amerika, men ikke litium? spør en av leserne i kommentarfeltet hos The Globe and Mail.

Det kinesiske oppkjøpet som vil gi kontroll over den planlagte litium-minen i Argentina, kommer samtidig som Kina involverer Argentina i sitt belte- og veiprosjekt og støtter det søramerikanske landets krav på Falklandsøyene – noe Storbritannia avviser.

Den canadiske regjeringens opptreden reiser spørsmål om hvor den egentlig står i Kina-spørsmålet etter arrestasjonen og den senere løslatelsen av Huawei-toppen Meng Wanzhou.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.