Kommentar

Det er en grunn til at president Xi Jinping er utilnærmelig og sfinx-aktig. Han vet noe ingen andre har visst, inntil nå: At Kina kommer til å bli verdens hersker. Men når planene er avslørt, hva da? Fra Vladivostok 12 september. Foto: Mikhail Metzer/Reuters/Scanpix

Nyheten om at Kina har klart å plante spyware i hovedkortene til servere har slått ned som en bombe i den vestlige verden. Ingenting blir som før.

Donald Trump brukte som begrunnelse for toll på stål at et land som vil ha et forsvar verdt navnet, ikke kan være avhengig av utenlandsk stål. Skal man vente på stål til stridsvognene i en konfliktsituasjon?

Muligheten for at Kina er på innsiden av all elektronisk hardware er enda mer alvorlig: Nå må USA være villig til å betale prisen for å hente produksjonen hjem. Det blir ikke billig.

Men først alvoret:

Chinese cyber-spies embedded a secret back door onto computer motherboards intended for super-secret CIA cloud computing. The techies at Amazon Web Services discovered one particular back door in hardware built by Chinese subcontractors for Supermicro of San Jose, California, one of the world’s biggest suppliers of motherboards.

Det er nesten ikke til å tro. Vesten og USA har sovet i timen. Hvordan har man kunnet tillate at verdens største diktatur, med en sykelig opptatthet av overvåking og kontroll, kan produsere 75 % av alle mobiler og 90 % av alle computere? Svaret er at man ikke har villet se, fordi Kina har slått alle på pris. Desto større fortjeneste for de transnasjonale selskapene.

At det lå innebakt en sikkerhetspris har man ikke villet se. Nå ligger regningen på bordet og den vil være umulig å ignorere.

Liksom med russisk hacking og cybercrime, har vise land begynt å bli oppmerksom på trusselen fra Kina. Bl.a Australia har stengt kineserne ute fra alle nye telekontrakter. De får ikke være med å bygge det nye G5-nettet.

Men nyheten fra Bloomberg Business slår knockout på alt og alle: Det som er blitt avslørt overgår de villeste spekulasjoner. David P Goldman sier det er den tekniske finessen som imponerer mest: Å få til noe slikt er som å få en enhjørning til å hoppe over en regnbue. Det er tilnærmet umulig.

Men kineserne klarte det.

Nå er det avslørt. Nå vet verden hva de er i stand til og hvor langt de er villig til å gå. Fra nå av vil kineserne få et stort handikap i konkurransen om produkter som har den minste sikkerhetsrelevans.

Så lenge Kina er et ettpartidiktatur hvor det ikke er noe som heter uavhengige selskaper, vil Kina ha et handikap.

Avsløringen vil bli minst like dyr for Kina som for USA.

Andre land vil nå begynne å ta sine forholdsregler. Det vil ikke bli like lett å være kinesisk student i USA, hvis det handler om tilgang til sensitiv forskning.

Nå vil man mistro kinesere og Kina-produkter i prinsipp.

Bloomberg reports:

Nested on the servers’ motherboards, the testers found a tiny microchip, not much bigger than a grain of rice, that wasn’t part of the boards’ original design. Amazon reported the discovery to U.S. authorities, sending a shudder through the intelligence community. Elemental’s servers could be found in Department of Defense data centers, the CIA’s drone operations, and the onboard networks of Navy warships. And Elemental was just one of hundreds of Supermicro customers.

One country in particular has an advantage executing this kind of attack: China, which by some estimates makes 75 percent of the world’s mobile phones and 90 percent of its PCs.

Let that sink in: the U.S. Department of Defense uses Chinese computer components because they are NOT manufactured in the United States of America. U.S. counterintelligence found one back door. We have no idea how many more back doors are out here.

The chips had been inserted during the manufacturing process, two officials say, by operatives from a unit of the People’s Liberation Army.(…)

Chinese hardware is cheaper and the globalized supply chain has been a bonanza for the defense industry. The Pentagon’s hardware requirements, moreover, are a tiny fraction of the American market. Building chip foundries in the U.S. for national security reasons will cost a lot more.

Nå vil ikke bare den føderale regjeringen kreve at chip-fabrikker flyttes hjem. Det vil også bli stilt krav om patriotisme til de store tech-selskapene. Med Trump som president trenger man ikke lure på om dette vil bli et krav til selskapene. Trump har allerede hatt stor suksess med sitt «verdens mest avanserte forsvar». Han kan bare spille Kina-kortet overfor næringslivet, så må de kaste inn håndkleet. Det er sånn sett en gavepakke til en president som ønsker å tukte Kina og gjøre handelsbalansen mer jevnbyrdig.
Å flytte produksjonen hjem betyr flere arbeidsplasser. Made in America får et sikkerhetsaspekt som vi husker fra den kalde krigen. Da var det et eget kontor som måtte godkjenne eksport av sensitiv såkalt dual-use teknologi. Hvordan kunne USA overlate produksjonen av datateknologi til sin største rival?

China manufactures 90% of the computers used in the United States. U.S. companies like Cisco manufacture virtually all of their telecommunications equipment in China. There’s no way to stop China from embedding secret points of access in hardware, except to produce it here.

Denne historiten var ikke en av dem som kommer og går. Den kommer til å forandre måten USA gjør business med Kina og andre land på.

USA har hukommelsen. fra den kalde krigen: Russerne hadde et overtak på amerikanerne på 70-tallet: Da var det russiske bakke-til-luft-raketter som skjøt ned amerikanske fly.

Russian surface-to-air-missiles decimated Israel’s American-built air force during the 1973 war, and Russia was convinced that it had a technological edge that would enable it to win any conventional war in the world. The tide began to turn exactly 50 years ago when the U.S. installed look-down radar in F-15s. By 1982, Israel demonstrated the power of American (as well as some Israeli) avionics when it destroyed most of the Syrian air force. But that required a revolution in technology, including the invention of CMOS chip manufacturing at RCA Labs in 1976.

Det amerikanske samfunnet var den gang gearet mot å slå Russland. Det gjenspeilte seg i pengene man brukte på research and development, både føderalt og innen de store selskapene. En tilsvarende bevissthet finnes ikke i dag. 150.000 kinesiske studenter studerer i USA. Har USA råd til det? Finnes det noen sikkerhetskalkyle? Hvis motparten har tenkt å bruke kunnskapen til noe helt annet enn du selv har tenkt, er det kanskje lurt å innkalkulere det i din egen kalkyle?

Kinas ekstreme sjåvinisme og imperialistiske planer vil utløse en reaksjon. Globalismen har vært drevet frem av krefter som kun tenker bunnlinje. Den illusjonen er nå knust.

Chinese Hardware Hack Shows That the U.S. Needs More Than Tariffs to Contain the Dragon

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.